Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kriminalita cizinců v průmyslové zóně Kvasiny? Situace se zklidňuje

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Rychnov nad Kněžnou - Bezpečnostní situace v průmyslové zóně Solnice-Kvasiny se zlepšuje. Problémy začaly v roce 2016, když do závodu Škody Auto a okolních továren dorazily tisíce dělníků, často ze zahraničí.

"Začíná se to hýbat správným směrem," řekl ČTK starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa. Bylo podle něj chybou, že stát před náporem pracovních sil nevytvořil v oblasti vhodné podmínky, zejména nepodpořil výstavbu bytů. Zaměstnanci do zóny za prací dojíždějí, což působí problémy v dopravě, nebo žijí v ubytovnách.

"Když nastal ten prudký zlom, tlačili jsme na vládu, aby došlo k aktualizaci vládního usnesení z února 2015, které slibovalo investice hlavně do dopravní infrastruktury, ale nepočítalo s tak masivním přílivem lidí. K aktualizaci došlo loni a jsou v něm i investice do kulturních, sportovních, školských zařízení a hlavně do výstavby nájemních bytů," řekl ČTK Skořepa.

Podle něho situace v zóně na Rychnovsku nemá v ČR obdoby a není v silách samotných obcí je řešit. Rychnovsko by mělo být ponaučením. "Tady se to přehřálo. Na tomto regionu by si odpovědní měli uvědomit, že se to takto dělat nedá. Výstavba bytů se měla připravovat už v roce 2015," řekl Skořepa.

Škoda Auto v Kvasinách mezi lety 2015 až 2018 zvýšila počet pracovníků přibližně o 3500 na současných více než 8500 zaměstnanců. Masivní nábor do Kvasin již firma ukončila a nové lidi nabírá v rámci fluktuace. V celé zóně pracuje více než 11.000 lidí.

Policie se začala situací intenzivně zabývat předloni v září, od ledna 2017 posílila v lokalitě hlídky. Loni v létě přímo v Solnici vznikla služebna cizinecké policie. V posledních měsících ubývá přestupků.

Témata:  kriminalita cizinci Policie ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy