Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kriminalita v krajích za pět let klesla, zvyšuje se počet strážníků i kamer

Policie ČR, ilustrační fotografie
Policie ČR, ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Praha - Kriminalita v Česku v posledních pěti letech klesá. Na zvýšení bezpečnosti se podílejí kraje i města, která se snaží zejména nabírat nové strážníky i zvyšovat počty míst pod dohledem bezpečnostních kamer.

Vyplývá to z ankety ČTK před podzimními obecními volbami, ve kterých bude leckde kriminalita výrazným tématem.

V Plzeňském kraji klesla kriminalita od roku 2014 zhruba o pětinu. Tamní města s průmyslovými zónami často řeší problémy spjaté s rostoucími počty agenturních zaměstnanců z ciziny. Průmyslové podniky se bez nich neobejdou, cizinci se ale podílejí na trestných činech a přestupcích. S tím souvisí i problémy s ubytovnami a bezdomovci. Ač cizinci nejsou hlavními pachateli trestné činnosti v Plzeňském kraji, jejich podíl na ní roste. Plzeň dává ročně asi pět milionů Kč z rozpočtu na systém kamer. Další peníze investuje ze státních a krajských dotací.

Výrazně se kriminalita snížila za posledních pět let v Olomouckém kraji. Nedaří se ale například vymýtit z center měst bezdomovce, což je příklad Olomouce či Jeseníku.

V odlehlejších venkovských oblastech Moravskoslezského kraje je počet trestných činů podprůměrný, ve větších městech ale patří mezi nejvyšší v zemi. V okrese Ostrava loni policisté zaznamenali víc zločinů než ve většině celých krajů a s vysokou kriminalitou se potýká i Karvinsko. 

V Ústeckém kraji kriminalita každoročně klesá, přesto patří mezi nejvyšší. Řada radnic se v uplynulém čtyřletém volebním období rozhodla zvýšit počet strážníků a asistentů prevence kriminality. Města vydávala i takzvané vysedávací vyhlášky a vyhlašují zóny bez doplatků na bydlení. 

Čtvrtina tuzemských trestných činů připadá na Prahu. Rozlohou sice zaujímá pouze 0,6 procenta území republiky, vyznačuje se ale vysokou hustotou obyvatelstva, turistickým ruchem a anonymitou. Loni byla kriminalita oproti roku 2013 nižší o 38 procent. 

Trestných činů každoročně ubývá také v Libereckém kraji. Zatímco před pěti lety policisté řešili téměř 14.000 případů, loni to bylo 8672. V Pardubickém kraji klesla kriminalita od roku 2014 do loňska zhruba o 30 procent. Znatelný pokles eviduje i Zlínský kraj. Počet kamer se zvyšuje i ve větších městech v Jihomoravském kraji, kriminalita tam za posledních pět let klesla zhruba o třetinu. Na kamery spoléhají při prevenci kriminality i okresní města na Vysočině.

Témata:  kriminalita kraje bezpečnostní kamery Policie ČR

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy