Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rathův velký návrat? Chce kandidovat do Senátu, zvolením by získal imunitu

Rath, David
Rath, David
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Někdejší středočeský hejtman David Rath by se mohl vrátit do vysoké politiky. Má v plánu kandidovat do Senátu. Pokud by byl úspěšný a lidé by ho zvolili, získal by imunitu. Státní zástupce by musel Senát žádat o jeho vydání k dalšímu soudnímu řízení.

Krajský soud v Praze poslal na konci června Ratha za korupci na osm a půl roku do vězení. Případ se táhne už od roku 2012, kdy byl Rath zadržen s miliony v krabici od vína. Rath podává námitky a odvolává se, verdikt tak stále ještě není pravomocný.

Teď by se navíc kauza mohla věc ještě víc protáhnout. Rath totiž zřejmě bude usilovat o místo v Senátu. Kandidoval by rád v Litoměřicích. Pikantní na tom je fakt, že v tamní vazební věznici strávil v letech 2012 a 2013 dlouhých osmnáct měsíců, když policie vyšetřovala jeho korupční kauzu, poznamenal server Lidovky.cz, který s informací přišel.

„V Litoměřicích jsem ve vazbě strávil dost času, takže město znám nejen jako občan, ale v podstatě i z druhé strany, což je dle mého zajímavá zkušenost. Když to úplně zjednoduším, umístění věznice uprostřed města je naprosto nevhodné, čili jedno z možných témat, podotýkám okrajových, je i to, že Litoměřice by si toto měly vyřešit,“ prozradil serveru Rath.

Pokud skutečně bude kandidovat, tématem jeho kampaně bude především zdravotnictví. Sám se teď totiž věnuje soukromé lékařské praxi.

Rozhodnout by se měl exhejtman o víkendu, počátkem příštího týdne musejí zájemci kandidaturu zaregistrovat. A protože nemá dost času na sesbírání podpisů pro nezávislou kandidaturu, musí navázat spolupráci s nějakou stranou nebo hnutím. V úvahu připadá i blok bývalé europoslankyně Jany Bobošíkové.

Rath, který aktuálně čeká na odvolací soud, potvrdil, že vede jednání s celou řadou subjektů, včetně zmíněného bloku Bobošíkové. Zvolením do Senátu by Rath získal trestní imunitu.

Témata:  David Rath 1 Senát Parlamentu České republiky EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy