reklama

Podle meteorologů byla ve středních Čechách alespoň na jedné měřicí stanici překročena prahová hodnota přízemního ozonu 180 mikrogramů na metr krychlový. 

"Při pobytu pod širým nebem v odpoledních hodinách doporučujeme zdržet se zvýšené fyzické zátěže spojené se zvýšenou frekvencí dýchání," uvedl ČHMÚ. Doporučení platí hlavně pro jedince s chronickými dýchacími potížemi, starší lidi a malé děti.

Přízemní ozon je zdraví škodlivý. Způsobuje podráždění dýchacích cest a očí, bolesti hlavy a zvyšuje riziko astmatického záchvatu. Za jeho přibýváním stojí pravděpodobně vedra a silné sluneční záření.

V Plzni - Bolevci dnes odpoledne ukázal teploměr 37 stupňů Celsia. Dosud nejteplejší 31. červenec byl na stanici v Plzni - Bolevci v roce 1994, kdy se teploměr zastavil až na 37,8 stupně.  Ze stanic, které sledují počasí alespoň 30 let, dnes v Plzeňském kraji počasí překonalo rekord jen v Přimdě na Tachovsku. Dnes tam bylo 32,3 stupně, dosavadní rekord z roku 1994 byl 31,5 stupně.

V Libici nad Doubravou na Havlíčkobrodsku dnes teploměr ukázal 34 stupňů Celsia. Padl tak loňský rekord 32,2 stupně Celsia, uvedl Peter Hruška z Českého hydrometeorologického ústavu. Také v Kostelní Myslové na Jihlavsku dnes meteorologové zaznamenali nejvyšší teplotu od roku 1994, naměřili 32,6 stupně, o dvě desetiny víc než před 24 lety.