Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Syková pokračuje: V Ústavu experimentální medicíny začal interní audit

Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Eva Syková, Autor: Martin Vlček, Kancelář Senátu
Foto: Wikimedia Commons

Praha - V Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR dnes začal interní audit, který provádějí pracovníci kontrolního odboru akademie. Poslal je předseda AV ČR Jiří Drahoš poté, co odvolal z funkce ředitelky ústavu Evu Sykovou kvůli kauze s kmenovými buňkami.

Syková ve čtvrtek na funkci ředitelky ústavu sama rezignovala, v ústavu bude ale dál pokračovat ve vědecké práci. Její spolupracovníci podle reportáže České televize brali od některých pacientů se smrtelnou amyotrofickou laterální sklerózou (ALS) peníze.

Vědkyně trvá na tom, že nic nezákonného ani neetického neudělala, hlavní snahou prý bylo pomoci pacientům ALS. V médiích také uvedla, že proti obviněním se hodlá bránit, a to i soudní cestou. Senátorkou za ČSSD hodlá zůstat.

Drahoš minulý týden řekl, že pověření vedením ústavu bude řešit akademická rada. Na ředitele ústavu bude vypsán konkurz.

Syková rovněž rezignovala na členství ve vládní Radě pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI). Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) chce ve středu navrhnout vládě její odvolání.

Témata:  Akademie věd České republiky Eva Syková

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy