Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na silnicích umírá kvůli extrémnímu vedru nejvíce lidí

Autonehoda
Autonehoda
Foto: Pixabay

Praha - Nejvíce lidí na českých silnicích umírá v červenci a srpnu. Na počtu nehod se projevují i vysoké teploty.

ČTK to řekl pověřený šéf Besipu Tomáš Neřold. Řidiči kvůli vedrům více unavení a neudrží pozornost. Důležité je mít v autě v letních měsících dostatek tekutin, dělat častěji zastávky, případně zapojit spolujezdce do sledování provozu, dodal.

V červenci na silnicích zemřelo podle předběžných policejních statistik 53 lidí, o osm více než loni. V předchozím roce zahynulo při nehodách o prázdninách podle Neřolda celkem 101 lidí, 554 osob bylo těžce zraněno.

"Kromě specifik prázdninového provozu se na smutné bilanci letního období podepisuje právě horké počasí. Je to dáno především zvýšenou únavou, která vede ke ztrátě pozornosti," uvedl Neřold. Nejkritičtější částí dne je odpoledne mezi 14:00 a 16:00, kdy jsou zároveň nejvyšší teploty. "Řidiči navíc v horku bývají méně vyspalí a častěji mají zdravotní indispozice," dodal Neřold.

Nejohroženějšími skupinami jsou cyklisté, děti a motorkáři, kterých je na silnicích více než v ostatních měsících roku. "Zároveň jsou nejméně chráněni při střetech s vozidly. U těchto skupin tvoří nehody z období prázdnin dlouhodobě téměř třetinu ze všech smrtelných nehod v daném roce," uvedl.

Témata:  lidé řidiči nehody aut

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy