reklama

Své ano si ale nadále říkají i na tradičních místech, jako jsou obřadní síně a kaple. Vyplývá to z vyjádření pracovníků radnic na dotaz ČTK.

Každý týden od dubna do září oddávají venku v Praze 7. Snoubenci si vybírají například areál trojské botanické zahrady, zoologickou zahradu nebo Stromovku. V Praze 3 je v létě oblíbená Rajská zahrada a v páté městské části Kinského zahrada. V Praze 12, kde je v létě zhruba každý druhý obřad venku, si ženich a nevěsta často vybírají zrestaurovaný Viniční domek, který obklopují vinice. V Praze 1 pořádají snoubenci s oblibou svatbu na lodi.

Obřady pod širým nebem preferují snoubenci i v Praze 2, kde je oblíbeným místem Viniční altán v Havlíčkových sadech. "Dalšími oblíbenými místy jsou park na Vyšehradě, v zimních měsících Staré purkrabství na Vyšehradě," uvedla mluvčí Prahy 2 Martina Klapalová. Naopak malý zájem je o venkovní obřady v Praze 9 a 11.

V centru metropole je častým místem svatebních obřadů Klementinum nebo Petřín, v Praze 5 kaple Sacre-Coeur, Trojanův mlýn v Praze 6, Národní technické muzeum v Praze 7 nebo žižkovská vysílací věž ve třetí městské části.

Snoubenci občas projeví zájem i o netradiční místa. "Zcela výjimečně žádají o uzavření manželství na netradičním místě hlavně v souvislosti s jejich zájmy a koníčky, například ve sportovní hale," uvedl místostarosta Prahy 9 Adam Vážanský. V Praze 4 například oddávali na Branické skále, v osmé městské části se zase snoubenci nechali oddat pod koulí libeňského plynojemu a v Praze 12 na letišti Točná.