Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odhalena jména padlých vojáků: Martin Marcin, Kamil Beneš a Patrik Štěpánek

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Těla tří vojáků, kteří dnes zemřeli po útoku sebevražedného atentátníka v Afghánistánu, přepraví do Česka armádní speciál ve středu.

Příletu se má zúčastnit i prezident Miloš Zeman. Novinářům to řekl zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Verner, který současně zveřejnil jména zabitých. Byli jimi rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek. Jednomu bylo 36 let, dvěma pětadvacet.

Podle Vernera všichni byli členy čtvrté brigády rychlého nasazení, konkrétně ze 42. mechanizovaného praporu v Táboře a nebyli nezkušenými vojáky, i když byli mladí.

Útok se stal zhruba devět kilometrů jihozápadně od Bghrámu, která je největší americkou základnou v Afghánistánu. "V prostoru, kde jsme operovali, museli vojáci vystoupit ze svých obrněných vozidel a pokračovat pěšky, je to standardní situace. Ten útok byl nenadálý, byla spatřena pouze jedna osoba, která se odpálila v prostoru, který byl vybrán natolik, že následky bohužel byly fatální," popsal událost Verner.

Podle něj čeští vojáci zemřeli okamžitě. Další tři členové patroly, jeden americký a dva afghánští vojáci, byli zraněni velmi těžce. Armáda nyní událost spolu s vojenskou policií a zpravodajstvím vyšetřuje. Česká vojenská jednotka je podle Vernera v místě řadu let.

"I přes tragickou situaci jsem ale přesvědčen, a také armáda, že děláme správnou věc, ke které máme i mandát. A neočekávám přehodnocení situace," doplnil Verner.

Témata:  Armáda České Republiky Afghanistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy