Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Majitel lomu čelí žalobě od státu kvůli sesuvu půdy na dálnici D8

Stavba dálnice D8
Stavba dálnice D8
Foto: ceskedalnice.cz **www.ceskedalnice.cz**

Litochovice nad Labem - Podle státu je hlavním viníkem sesuvu půdy, který v roce 2013 poničil rozestavěnou dálnici D8, lom Dobkovičky. Na jeho majitele proto Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) podaly žalobu.

Lom patří společnosti Kámen Zbraslav. Škodu, jejíž náhradu bude požadovat, stát vyčíslil na zhruba miliardu Kč. Podle ministra dopravy Dana Ťoka si stát nechal zhotovit posudek, který měl ukázat, kdo za sesuv na dálnici může. Statisíce tun hlíny a kamení zasypaly dálnici po mohutných deštích v červnu 2013. Kromě rozestavěné dálnice poničil i přilehlou železniční trať.

"Žaloba vychází ze znaleckého posudku v tom, že ten lom je hlavní příčinou sesuvu. Nám nezbývá nic jiného, než se domáhat náhrady škody způsobené činností lomu. Je tady objektivní odpovědnost, které jsou majitelé lomu vystaveni," řekl Ťok.

Podle ministra lom ohrožuje dálnici nadále. Za ministerstvo chce vyvinout iniciativu, která povede k ukončení činnosti lomu a jeho zasanování.

Témata:  dálnice D8 Dan Ťok Ministerstvo dopravy České republiky dálnice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy