Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Stane se Senát protibabišovským a protizemanovským valem?

Hnutí ANO by rádo ovládlo radnice i v menších obcích
Hnutí ANO by rádo ovládlo radnice i v menších obcích
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Už je to takřka železné pravidlo. Jen co se blíží volby, český občan slýchá, že tentokrát jsou opravdu důležité, rozhodující, klíčové, zásadní. A skutečně. Na první pohled nezajímavé senátní volby a poměrně „nestranické“ a oblíbené komunální volby takové budou. Proč? Hned z několika důvodů. Nejpravděpodobněji se zatím jeví scénář, kdy výsledky voleb pouze podtrhnou hluboké rozdělení české společnosti.

Už je to takřka železné pravidlo. Jen co se blíží volby, český občan slýchá, že tentokrát jsou opravdu důležité, rozhodující, klíčové, zásadní. A skutečně. Na první pohled nezajímavé senátní volby a poměrně „nestranické“ a oblíbené komunální volby takové budou. Proč? Hned z několika důvodů. Nejpravděpodobněji se zatím jeví scénář, kdy výsledky voleb pouze podtrhnou hluboké rozdělení české společnosti.

Zaprvé je podtrhnou tak trochu povrchně. S největší pravděpodobností se dá očekávat, že do Senátu se dostane alespoň jeden z trojice vyzyvatelů Miloše Zemana z prezidentské volby. Přítomnost Pavla Fischera, Jiřího Drahoše nebo Marka Hilšera v horní komoře Parlamentu jistě vyprovokuje podporovatele současné hlavy státu, zaručeně si rýpne i tiskový mluvčí Hradu. Podtrhnou je však zejména fakticky – oproti Poslanecké sněmovně budou mít pravděpodobnou senátní většinu strany vesměs opoziční – triumf se dá očekávat zejména od stran typu KDU-ČSL, TOP 09, ODS, STAN či Pirátů. Tradičně nejslabší stranou v senátních volbách jsou KSČM, zářný výsledek nečekejme ani od ČSSD. Hnutí ANO se zatím též nedařilo výrazněji prorazit v komoře, kterou chtěl Andrej Babiš i zrušit. Pověstná pojistka demokracie tak bude jakýmsi protibabišovským a protizemanovským valem, který ale půjde přehlasovat.

Zamíchat kartami mohou voliči i na místní úrovni. Ačkoliv zejména v malých obcích nehraje stranická příslušnost volených zastupitelů zásadní roli, jiná bude situace u středně velkých a velkých obcí. Ve velkých městech hnutí ANO zabodovalo už před čtyřmi lety. Primátorské křeslo získali i v metropolích typu Praha a Brno.

Znakem etablované politické síly je nejen fakt, že by měla dokázat přežít svého lídra, v tomto případě zakladatele hnutí Andreje Babiše. Na tuto otázku je navíc těžké odpovědět – po případném pádu Babiše by se možná skutečně hnutí rozsypalo jako domek z karet. Právě proto by se měl subjekt snažit o naplnění další podmínky – měl by mít pevně zakotvenou strukturu na lokální úroveň – jakési podhoubí, základnu, o kterou se může opřít. Právě o tuto základnu letos Babišovo hnutí hraje. V tomto souboji by nejvíc mohly tratit komunálně nejsilněji ukotvené partaje – konkrétně ODS, KDU-ČSL, ČSSD a KSČM. Tedy ty „zlotřilé tradiční strany“. Jejich oslabení by udělalo pomyslnou poslední tečku za soumrakem tradičních stran.

Hnutí ANO mělo čtyři roky na to, aby se postupně vypořádalo s nepořádky v místních organizacích a s neposlušnými radními, hejtmany či zastupiteli. Nyní může spoléhat na slušnou ekonomickou situaci země, stejně tak na situaci bezpečnostní. Hnutí může těžit také z Babišových zahraničně-politických aktivit. Vzpomene si někdo na aktivní vyjednávání Bohuslava Sobotky v křesle premiéra s předními evropskými státníky? Zřejmě nikdo.

Strany nyní pomalu rozjíždějí své volební kampaně. Jelikož jsou prázdniny, běžný občan je pravděpodobně aktivně nebude vyhledávat. Určitě se ale může stát, že se zasměje politickému bizáru, který se vždy před volbami objevuje. Billboardy a letáky už se objevují. Která strana zvítězí na tomto poli? Okamurovy místní buňky SPD mají vykročeno slušně.

Témata:  Hnutí ANO komentář volby senát Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy