Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při leteckém dni na Prachaticku spadlo letadlo, pilot zemřel

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Strunkovice nad Blanicí - Při leteckém dni na Prachaticku dnes odpoledne spadlo letadlo. Pilot se vážně zranil a následně i přes lékařskou pomoc zemřel.

Letecký den u Strunkovic nad Blanicí dnes začal ve 13:00. Na programu měl také akrobatická vystoupení pilotů série Red Bull Air Race Martina Šonky a Petra Kopfsteina.

Letoun spadl krátce před 15:00. Pilot se vážně zranil, následně i přes lékařskou pomoc zemřel. Nikdo další zraněn nebyl, letadlo spadlo do míst, kde nebyli diváci. ČTK to řekli policejní mluvčí Štěpánka Uhlířová a předseda pořádajícího AK Prachatice Bohouš Chán. 

Program leteckého dne měl být tříhodinový. Nehoda ho ukončila po asi hodině a čtvrt. "Pilot nebyl od nás, byl to důchodce, měl za sebou tisíce hodin letu, byl to zkušený pilot," řekl Chán. Podle policie mu bylo 72 let. Letadlo je zničené.

Havarovaný stroj podle Chána akrobatické prvky nepředváděl. "Toto letadlo ji (akrobacii) nemá povolenou, předváděl nízké průlety. Točil letadlo a v té se něco stalo. Co přesně, to musí zjistit úřad," řekl Chán. Nikdo z diváků nebyl podle něj pádem letadla ohrožen díky dodržování stanovených pravidel.

Materiální škodu si Chán nedovolil odhadnout. "Letadlo bylo stavěné v historickém ústavu, cenu si netroufám odhadnout, může to být milion, ale to bych jen spekuloval," řekl Chán.

Divákům se při pádu letounu BETA B 50 nic nestalo. Stroj byl vyráběn před druhou světovou válkou. 

Témata:  letecké nehody Zdravotnická záchranná služba

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy