Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na vrcholu Ještědu hořel les. Do hašení se zapojilo 100 hasičů. letadlo i vrtulník

Hasiči
Hasiči
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Liberec - Na vrcholu Ještědu, dominanty Liberce, vzplál dnes dopoledne les. Požár se podařilo po 13:00 dostat pod kontrolu. Do zásahu se zapojilo 19 jednotek, tedy asi sto hasičů.

Požár byl ohlášen krátce před 11:00. Hasiči vyhlásili zvláštní stupeň poplachu a povolali všechny jednotky, které mají k dispozici. "Vzhledem k větru a suchu a nepřístupnému terénu bylo nutné zasáhnout rychle," řekla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Pavlína Bílková.

S hašením pomáhaly letadlo a vrtulník, které provedly 20 shozů. Jejich pomoc byla velmi efektivní. Na vrcholu Ještědu zůstává 14 jednotek. 

"Hasiči stále prolévají místo požáru. Lesní požáry jsou extrémní, rády prohořívají a objevují se jinde, takže i po ukončení požáru tu jako dohled zůstane jednotka dobrovolných hasičů," dodala mluvčí hasičů.

Uzavřena byla cesta na vrchol od parkoviště Ještědka. Samotný horský hotel a vysílač na vrcholu Ještědu ale zůstal otevřený. "Lidi z hotelu jsme evakuovat nemuseli, bezprostřední nebezpečí jim nehrozilo. Někteří odešli, mnozí ale zůstali," dodala Bílková. "Lidé seděli v restauraci u oběda a pozorovali práci hasičů," doplnila Milena Lánská ze společnosti Ještěd, která hotel provozuje. V provozu zůstala i sedačková lanovka Skalka. Kabinová lanovka vozila lidi jen směrem dolů. Provoz nahoru zahájila v 15:00.

Témata:  Ještěd požáry lesů v ČR Liberec hasiči

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 15:27

Scholz varoval Netanjahua před eskalací situace v regionu

Německý kancléř Olaf Scholz opětovně varoval v neděli v telefonickém rozhovoru izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před eskalací situace na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy