Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Jermanové a jejího muže: Jak hejtmani využívají služební auta?

Jaroslava Jermanová /ANO/
Jaroslava Jermanová /ANO/
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) čelí podezření, že své druhé služební auto bez řidiče nechávala k soukromým cestám svému manželovi. V některých krajích mohou hejtmani přenechat řízení služebního automobilu příbuznému, podmínkou však je, že je hejtman ve vozidle. V jiných krajích je však řízení služebního vozu jinou osobou zakázáno.

Královéhradecký hejtman Jiří Štěpán (ČSSD) využívá dvě vozidla. V mimořádných a zvlášť odůvodněných případech, například při náhlé zdravotní indispozici, může hejtman na nezbytně nutnou dobu přenechat řízení vozu, který může využít i pro soukromé účely, rodinnému příslušníkovi, popřípadě jiné osobě, vždy ale jen ve své přítomnosti. "Není tedy možno automobil nechat využívat například jiné příbuzné osoby či kohokoli jiného k soukromým účelům," uvedla pro ČTK mluvčí kraje Sylvie Velčovská.

I liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) může vozidlo bez řidiče využít pro soukromé cesty. I jeho, jak přiznal, občas veze manželka. "Nevidím v tom žádný problém, stejné smlouvy mají na používání služebních vozů i ostatní radní," poznamenal. 

Hejtmanka karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) má stejně jako většina ostatních hejtmanů k dispozici auto s řidičem a auto bez řidiče. Druhé vozidlo může využívat pro osobní potřebu. "Dalšími osobami oprávněnými řídit toto vozidlo jsou nejbližší rodinní příslušníci (manžel/druh, děti), dále jiný člen krajského zastupitelstva nebo zaměstnanec krajského úřadu, kterého uživatel ve výkazu jízd řízením pověřil. Vůz mohou řídit i další osoby ovšem za podmínky, že člen vedení kraje je ve vozidle přítomen," popsala ředitelka karlovarského krajského úřadu Martina Vránová.

Pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD) má k dispozici dva služební vozy se dvěma řidiči, kteří se střídají. Někdy je řídí i sám a řidič zůstává jako spolujezdec. Používá i další služební auto pro soukromé účely, pokud je příliš unaven, řízení může svěřit někomu jinému, vždy je ale s ním ve voze. Podobná podmínka platí pro hejtmana Moravskoslezského kraje. 

Jinde platí zákaz. Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO), který má k dispozici jedno služební auto, má zakázáno, aby řízení služebního vozu nechal někomu z příbuzných. Ani hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (ČSSD) nemůže přenechat řízení služebního automobilu jiné osobě. Zákaz platí i pro příbuzné hejtmana zlínského kraje Jiřího Čunka. 

Témata:  Jaroslava Jermanová hejtmani

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy