Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi mění platební zvyky. Dobírka se pomalu ale jistě stává minulostí

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Dobírka byla dlouhá léta nejvyužívanějším způsobem, kterým Češi platili za objednané zboží z e-shopů. Nyní se situace změnila ve prospěch plateb kartou.

Zatímco před dvěma lety kartou platila čtvrtina zákazníků a dobírku využívalo 34 procent lidí, letos využívá karetní transakce 34,5 procenta a dobírku asi 29 procent zákazníků. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu přepravce GLS.

"Současný trend má dva hlavní důvody. Prvním je větší důvěra Čechů k e-shopům. Velké množství českých internetových prodejců má již dobré renomé, že prodávané zboží je skutečně na skladě a přijde maximálně do tří pracovních dnů od zadání objednávky. Druhým důvodem růstu využití platby kartou je početná skupina nejmladších kupujících, u kterých je dobírka spíše výjimkou," uvedl ředitel GLS ČR Pavel Včela.

Více než třetina dotázaných v současné době hradí každý měsíc nějaké zboží nebo službu pomocí online platebních nástrojů. Každý týden tak činí 13,5 procenta Čechů. Platbám přes internet se podle Včely zásadně vyhýbá jen každý šestý dotázaný.

Témata:  e-shopy platební karty ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy