Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od postu premiéra mě možná dělily hodiny, říká hašek. Vzít Chovance do Lán prý byla chyba

Michal Hašek /ČSSD/ sleduje setkání prezidenta ČR Miloše Zemana s vicepremiérem Číny (28.8.2014)
Michal Hašek /ČSSD/ sleduje setkání prezidenta ČR Miloše Zemana s vicepremiérem Číny (28.8.2014)
Foto: Halin Selasicz / INCORP images

Brno - Někdejší jihomoravský hejtman Michal Hašek se z nejvyšší politiky poněkud stáhl do ústraní věnuje se právu. vaz mu v říjnu 2013 zlomila schůzka s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech a následné lži o tom, že se setkání nekonalo. Sám Hašek uznává, že se určitých chyb v tu chvíli dopustil.

Někdejší hejtman jihomoravského kraje Michal Hašek je přesvědčený o tom, že lánská schůzka i dnes omezuje jeho politickou kariéru. „Kdybych si to nemyslel, tak bych se možná ucházel o nějaké politické angažmá. Považuji lánskou schůzku, i když nám dal budoucí vývoj za pravdu, za něco, co je pro mě osobně velkou limitou v nějakém veřejném angažmá. Byl to jeden z důvodů, proč jsem se po volbách 2016 z politiky stáhl a věnuji se právu,“ vysvětlil v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

A přestože prý zatím žádný velký návrat nechystá, o politiku se dál zajímá. „Jsem neplaceným poradcem prezidenta a nově spolupracuji s ministrem zemědělství na legislativě jeho ministerstva,“ připomněl.

K tomu, co bylo, se ale už moc vracet nechce. „Možná mě skutečně dělily desítky hodin od toho, že jsem mohl být kandidátem na premiéra České republiky. Ale historie nezná kdyby. Nebyla chyba sejít se s prezidentem a debatovat o situaci v ČSSD a na levici,“ je přesvědčen Hašek.

Přesto se prý ale chyb dopustil. „Bylo chybou tam jet v sobotu večer po volbách a bylo chybou vzít s sebou Milana Chovance. Mojí osobní chybou bylo schůzku zatloukat, dělal jsem to na žádost jiného účastníka večeře a dnes bych takovou žádost odmítl. Ano - to byly chyby,“ má jasno Hašek.

Podle něj byla a je chyba předpokládat, že tak velká strana jako ČSSD bude ve všem jednotná. „Naopak vnitřní pestrost bylo něco, co nás posouvalo dopředu a zaručovalo úspěch. Na jižní Moravě si lidé dříve mohli vybrat, zda volí Haška, Škromacha, Sobotku nebo Tejce. Výhoda těchto čtyř jmen na jedné kandidátce byla, že nás volily všechny čtyři skupiny příznivců a dosahovali jsme 25 či 33 procent,“ připomíná dobu, kdy byla ČSSD na výslunní.

Jenže pak podle něj přišel špatný krok. „To, že potom pod pojmem názorového sjednocení strany došlo v uvozovkách k personální genocidě, a kdo nepatřil k té správné straně, byl bez milosti zlikvidován, sociální demokracii nijak neprospělo. Stranu to obrovsky poškodilo a přineslo to personální problémy,“ tvrdí Hašek.

Témata:  Michal Hašek Milan Chovanec Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy