reklama

"Podle telefonátu na linku 156 se v bytě ženy usídlili netopýři a nově objevený úkryt nechtěli za žádnou cenu opustit," uvedla dnes mluvčí brněnské městské policie Tereza Kadrnožková.

Netopýři hvízdaví se schovávali i za nábytkem nebo pod prostěradlem. Většinu z bytu ošetřovatelé vypustili oknem, některé ale museli odnést v přepravkách a převézt do záchranné stanice v Jinačovicích. 

"Netopýři mají zrovna takzvané přelétavé období, kdy spolu se svými mláďaty hledají místo k zazimování. Netopýr se dokáže protáhnout i velmi úzkou štěrbinou, problém pro něj tedy není ani okno otevřené na ventilaci," řekla Kadrnožková.

Kvůli vysokým teplotám vyhledávají netopýři chladnější místa, kterými mohou být právě byty. "Za normálních okolností by byli na střechách, půdách, v různých škvírách," řekla ČTK Simona Blahoňovská ze záchranné stanice. Netopýři podle ní trpí horkem, ale i suchem a nedostatkem hmyzu. 

Strážníci doporučují, aby lidé k večeru, když netopýři vylétají, zavírali okna. "Nejlepší je instalovat okenní sítě," uvedla Blahoňovská. Když lidé najdou doma netopýra, který sám neodletí, mohou se obrátit na některou záchrannou stanici. Jejich seznam najdou na webu www.zvirevnouzi.cz.