Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Plzni se rozloučili s Patrikem Štěpánkem, nejmladším ze tří padlých vojáků v Afghánistánu

smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Plzeň - V Plzni začalo dnes ve 13:00 rozloučení s posledním z trojice českých vojáků, kteří padli při teroristickém útoku 5. srpna v Afghánistánu. Na pohřeb 24letého Patrika Štěpánka z Mokroušů u Plzně přišly stovky lidí.

Pietního aktu se zúčastnil i ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) a náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Po 40minutovém obřadu vynesli vojáci bílou rakev bez květin do pohřebního vozu před kostel. Po třech výstřelech čestné salvy, státní hymně a rozloučení s nejbližšími dodávka odjela.

Zástupce ředitele Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni Bohumil Svoboda uvedl, že Štěpánek na škole maturoval v oboru telekomunikace v roce 2014. Pamatuje si ho jako slušného a energického chlapce. "Je to něco strašného. Mám syna vojáka, je sám jsem bývalým vojákem. Tohle se mě srdečně dotýká. Je to hrdina," uvedl.

Podle vojenského kaplana Vladimíra Moravce šlo o církevní pohřeb doplněný o vojenské pocty. Rodina si zvolila dva vojenské kaplany, neboť byli rovněž z Československé církve husitské. Přála si zpopelnění a uložení v rodinné hrobce. "Bylo to velmi emotivní. I když ty vojáky osobně neznáte, tak se vás to osobně dotýká, protože to byli byli kolegové z jedné brigády," uvedl Moravec.

Před kostelem v parku postávalo v dresech asi deset přátel padlého vojáka z týmu amerického fotbalu Pilsen Patriots. "Pamatuji si ho jako tichého kluka, který se moc neprojevoval. Co se mu řeklo, to udělal pořádně a naplno. Už v té době jsme věděli, že ho zajímá armáda a ta vyhrála," řekl jeden z nich. Václav Toman ze Svazu letců ČR dodal, že si velmi cení těžkou službu českých vojáků v Afghánistánu. "Dělají to v zájmu státu a chrání vlastně nás všechny," dodal.

Témata:  smrt tří českých vojáků v Afghánistánu Armáda České Republiky Plzeň

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy