Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiše a Vojtěcha rozčílila stávková pohotovost ve zdravotnictví, jednat prý nebudou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Odbory ve zdravotnictví a sociální péči dnes vyhlásily stávkovou pohotovost, žádají plošné navýšení o 10 procent i v příštím roce. Podle analýzy ministerstva zdravotnictví loni rostly platy sester o 12 procent místo slíbených 10 procent. Premiér Andrej Babiš (ANO) s odboráři o platech v nemocnicích jednat nebude. Koalice soukromých lékařů (KSL) a Sdružení soukromých gynekologů (SSG ČR) se stávkovou pohotovostí nesouhlasí..

Příští rok nemocnice dostanou celkové úhrady o pět procent vyšší než loni, podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) je na nich, na co je použijí a na odborech, co si s jejich managementy vyjednají. Navíc dostanou nemocnice 4,7 miliardy na zvýšení příplatků za směnnost. 

"Stávkovou pohotovostí se mě snaží odbory zatlačit do kouta, ale to na mě neplatí," řekl dnes ministr. "Nátlaková akce není na místě, je to spíš politická akce," dodal.

Zdravotní sestry podle něj dostaly za posledních pět let 30 procent k platům navíc, což je nejvíc ze všech zdravotnických profesí. Přesto jich aktuálně v nemocnicích chybí kolem 3000. Podle ministra není problém jen o penězích, uvažuje proto i o dřívějším odchodu do důchodu nebo výsluhách za odpracované roky jako mají vojáci či policisté. "Sestry celou dobu hovořily o tom, že největší problém je aktuálně ve směnném provozu - zejména ses sestrami u lůžek a sanitáři," uvedl ministr.

O růstu o 30 procent v posledních letech hovoří i Babiš. "Nárůst bude pokračovat i v příštím roce. Do českého zdravotnictví půjde rekordních 320 miliard korun. To je o 20 miliard víc než letos a z toho 13 miliard dostanou jen nemocnice. Tento objem peněz umožňuje navýšení platů všem zdravotníkům, a to až o 10 procent. Odměňování však bude cílené tam, kde je to nejvíce potřeba," řekl pro idnes.cz.

Pro příští rok se příplatky za práci ve směnném provozu zvýší o 5000 korun pro sestry u lůžek a o 2000 korun pro sanitáře a další nižší personál. Podle ministra je to reálný růst platu o 15 a 10 procent. "Protože nejpalčivější situace je u sester ve směnném provozu, zvyšujeme jim příplatek za směnnost o 5000 korun měsíčně, což znamenaná meziroční nárůst 15 procent," uvedl Babiš.

Ministr Vojtěch deklaroval, že je připravený s odbory jednat a pomoci jim získat od vedení nemocnic příplatek za směnnost. 

Soukromí lékaři nesouhlasí s odbory

Pokud by vláda rozhodla o navýšení platů a mezd ve zdravotnictví z jiných zdrojů, než je zdravotní pojištění, budou soukromí lékaři a gynekologové požadovat růst příjmů u všech poskytovatelů zdravotnické péče, tedy nejen v lůžkových zařízeních. "Upozorňujeme vládu ČR, že za spravedlnost v rozdělování peněz jsme připraveni bojovat podstatně tvrději, než tomu bylo dosud," uvedli zástupci soukromníků.

Podle zástupců KSL a SSD ČR může dohodnuté navýšení úhrad zdravotní péče pro rok 2019 pokrýt i požadavek odborů na růst ohodnocení zaměstnanců o deset procent. Domnívají se, že by se proto nyní odboryměly soustředit na kolektivní vyjednávání o platech v jednotlivých nemocnicích.

"Skutečné řešení problému může přinést pouze systémová změna v podobě optimalizace sítě zdravotnických zařízení, restrukturalizace lůžkového fondu a racionalizace procesů poskytování zdravotní péče," uvedli zástupci soukromých lékařů.

Témata:  zdravotnictví Andrej Babiš stávka Adam Vojtěch

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy