Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země tvoří protiraketový štít na ochranu Evropy, Zeman ale v ČR cizí armádu nechce

Miloš Zeman promlouvá v OSN
Miloš Zeman promlouvá v OSN
Foto: unmultimedia.org

Praha - V Rumunsku byla před několika týdny spuštěna raketová základna chránící Evropu před hrozbami nejen z východu. Podle prezidenta Miloše Zemana ale v Česku něco takového nehrozí.

Rumunsko, Polsko, ale i třeba Turecko tvoří protiraketový štít chránící Evropu. NATO sice jeho další expanzi nad území České republiky neplánuje, ale všechno je jednou možné.

Pokud by k tomu však došlo, narazily by Spojené státy na silného odpůrce. Prezident Miloš Zeman na území České republiky totiž cizí armádu nechce. "Pokud jde o vojenské základny, pan prezident zastává názor, že na území České republiky má působit výhradně Armáda ČR," uvedl pro deník Blesk.

"Armáda ČR by se měla soustředit na boj s terorismem, s tím související zahraniční mise a na pomoc při řešení migrační krize," dodal v odpovědi na otázku, zda by se Česko mělo do tohoto systému zapojit.

Témata:  Miloš Zeman NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy