Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman terčem kritiky: Pijavice na státním rozpočtu? Neziskovka posílá ostrý vzkaz

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Neziskové organizace jsou pijavice na státním rozpočtu, měli bychom změnit jejich financování. To pro Blesk prohlásil prezident Miloš Zeman. Jedna z nejznámějších českých neziskovek – Člověk v tísni – se však proti jeho slovům rázně ohradila. A na Hrad poslala ostrý vzkaz.

 

„Neziskové organizace pokládám za pijavice na státním rozpočtu a na tomto názoru setrvávám. Sám bych změnil jejich financování tak, že za každou korunu státní dotace by si musely vydělat korunu vlastní. A kdyby toho nebyly schopny, tak by samozřejmě zanikly. V případě některých těchto neziskových pijavic by to samozřejmě bylo jenom dobře," uvedl doslova Zeman.

Jeho slova ale hodně pobouřila zástupce Člověka v tísni. Organizace na sociálních sítích připomněla, že to není tak dlouho, kdy měl Zeman úplně jiný názor. „Před vlastním zvolením mluvil jinak. Dokonce se s Člověkem v tísni chtěl setkat jako se zástupcem 'autentického sdružení'. Navíc dnes v rozhovoru řekl, že 'za každou korunu státní dotace by si musely vydělat korunu vlastní. A kdyby toho nebyly schopny, tak by samozřejmě zanikly.' To je od pana prezidenta pěkné, ale tím by je proměnil v ziskovky a popřel jejich smysl, pomáhat s rozpočtem v černé nule. Jistě svůj požadavek uplatní v případě Klokánku, který dlouhodobě podporuje," připomněli zástupci neziskovky.

Organizace přidala ke svému statusu ještě graf, ze kterého vyplývá, že pokud by chtěl prezident neziskovky rušit, musel by kromě nich zrušit i devět sportovních svazů, Armádu spásy, českou katolickou charitu, Horskou službu nebo Český olympijský výbor.

„Možná by stačilo omezit bezmála půlmiliardový rozpočet hradní kanceláře? Pan prezident také zapomněl, že další neziskovky pomáhají za státní peníze desetitisícům lidí, kteří by jinak zůstali bez opory. Seniorům, handicapovaným, chudým dětem, narkomanům, bezdomovcům, nemocným a slabým. Nic z toho by nebylo možné bez tvrdé každodenní práce nadšenců, kteří svou práci dělají zdarma nebo za zlomek toho, co by dostali v korporátní sféře," jasně píše Čelověk v tísni.

„Pokládáme podobná slova od pana prezidenta za velmi neslušná. Bylo by slušné se omluvit, ale nejsme naivní," dodala organizace, která zjevně omluvu od hlavy státu za jeho slova nečeká.

Témata:  Miloš Zeman Člověk v tísni (People in Need) neziskovky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy