Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman a Babiš se v září sejdou s Merkelovou

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín/Praha - Prezident Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš (ANO) zavítají v září do Berlína. Oba se mají setkat s kancléřkou Angelou Merkelovou. Zeman se sejde i se spolkovým prezidentem Frank-Walterem Steinmeierem.

Babiše má Merkelová přijmout s vojenskými poctami 5. září. Předmětem jednání zřejmě budou především bilaterální vztahy a spolupráce na modernizaci přeshraniční infrastruktury. Oba politici se nejspíš nevyhnou ani evropským otázkám a tématu migrace, na který mají zásadně odlišný názor.

Už koncem července jednal Babiš s bavorským premiérem Markusem Söderem. Oba se tehdy shodli mimo jiné na nutnosti účinně chránit vnější hranice Evropské unie, důsledně potírat kriminalitu převaděčů a výrazně zlepšit životní podmínky v zemích původu migrantů.

Pár týdnů po Babišovi do německé metropole dorazí také český prezident Zeman, jehož dvou- až třídenní návštěva by se měla uskutečnit kolem 20. září. Také Zeman, který by během cesty mohl zamířit i do jiných částí spolkové republiky, by se měl setkat s kancléřkou Merkelovou, přestože ta se se zahraničními hlavami států, které nestojí v čele vlády, setkává spíše výjimečně.

Pro českou diplomacii je ale podle informací ČTK schůzka obou politiků, kteří jsou mnohými vnímáni jako protipóly v pohledu na migraci, velmi důležitá.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Angela Merkelová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy