Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpočet na podporu výstražných systému proti povodním se navýší

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlásilo novou výzvu z Operačního programu Životní prostředí, která podpoří projekty varovných, hlásných, předpovědních a výstražných protipovodňových systémů a digitální povodňové plány. Připraveno je 150 milionů korun, uvedlo MŽP v tiskové zprávě.

"Zaměření výzvy na protipovodňové hlásné systémy jde v ruku v ruce s prioritou Ministerstva životního prostředí. Tou je boj se suchem na jedné straně a předcházení škodám způsobovaným lokálními povodněmi na straně druhé," uvedl v souvislosti s aktuální výzvou ministr životního prostředí Richard Brabec.

Příčin lokálních povodní je hned několik. Tou hlavní je ztráta schopnosti krajiny zadržet vodu. Zastavování a betonování krajiny, intenzivní zemědělské hospodaření a sucho způsobené klimatickou změnou. To jsou některé z hlavních důvodů, které vedou ke snížené schopnosti půdy zasakovat vodu.

„Když se k tomu přidá historické narovnávání toků, meliorace a intenzivní deště, které půda nedokáže po suchém období pojmout, vznikají lokální povodně. I proto MŽP bude celoročně vyhlašovat výzvy, které se týkají jak předcházení povodním, tak boje se suchem," dodává Brabec.

Žádosti o podporu mohou zájemci z řad příspěvkových organizací předkládat od začátku července do 31. srpna 2016, a to prostřednictvím portálu IS KP14+. Přílohy v tištěné podobě lze podat na příslušném krajském pracovišti Státního fondu životního prostředí ČR.

Aktuální výzva je koncipována jako výzva průběžná a nesoutěžní. Minimální výše způsobilých realizačních výdajů činí 200 000 Kč bez DPH.

Témata:  povodně Ministerstvo životního prostředí České republiky

Související

Aktuálně se děje

8:54

Putin oficiálně posvětil partnerství Ruska a Íránu

Ruský prezident Vladimir Putin přijal návrh na podepsání dohody o strategickém partnerství s Íránem, který mu předložilo ruské ministerstvo zahraničních věcí. Uvedl to server Times of Israel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy