Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman versus Schwarzenberg: Jak si u Čechů vede současný prezident?

Prezidentský duel 2013
Prezidentský duel 2013
Foto: Česká televize

Praha - Hlava státu Miloš Zeman se aktuálně těší důvěře v souhrnu 57,5% dotázaných obyvatel ČR. Ukázal to nový průzkum agentury Sanep.

Prvních sto dní úřadování podruhé jmenovaného prezidenta Miloše Zemana, pak hodnotí kladně v souhrnu 57,3% dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR. Názor, že hlava státu Miloš Zeman hájí důstojně zájmy země a občanů ČR, sdílí v souhrnu 53,8% dotázaných.

Jako poměrně zajímavé lze vnímat zjištění, že napodruhé jmenování Andreje Babiše premiérem považuje jako správné v souhrnu 48,3% dotázaných a naprosto stejný počet respondentů vnímá toto jmenování Babiše jako špatné. Neméně zajímavá je i skutečnost, že napodruhé jmenování Babiše premiérem vnímá jako špatné i část populace, která vyjadřuje hlavě státu důvěru.

Odvolat svého externího poradce Jie Ťien-minga, který figuruje v problematickém konglomerátu CEFC a který je ve své zemi vyšetřován, by měl prezident Miloš Zeman dle názoru 27,6% dotázaných. Naopak ponechat si Jie Ťien-minga ve funkci externího poradce do prošetření celého případu, by měl prezident Miloš Zeman dle názoru 26,4% respondentů. Téměř třetina (29,2%) domácí populace se pak o tuto záležitost nezajímá.

Zdravotní stav prezidenta Zemana, který je terčem kritiky řady médií a zejména jeho odpůrců, vnímají z pohledu výkonu funkce hlavy státu jako vyhovující v souhrnu 54% dotázaných. Na jednu stranu se může zdát tento názor nadpoloviční většiny domácí populace překvapivý, ovšem v porovnání s dřívějším Zemanovým politickým sokem Karlem Schwarzenbergem se nejedná o nic překvapivého.

Schwarzenberg, dřívější prezidentský protikandidát Miloše Zemana, byl rovněž svými odpůrci kritizován za to, že byl několikrát přistižen, jak na jednáních sněmovny spal, bylo mu špatně rozumět a rovněž sám přiznal, že hůře slyší. Ale tyto skutečnosti, stejně jako fakt, že Schwarzenberg je o sedm let starší než Zeman, jeho příznivcům naprosto nevadili a neviděli je jako překážku pro výkon prezidentské funkce.

Stejně tak příznivci Zemana nevnímají jeho zdravotní stav a věk jako překážku ve výkonu prezidentské funkce, a naopak kladně hodnotí jeho postoje a jednání, s nimiž se ztotožňují. Ovšem i u příznivců hlavy státu, kteří mu vyslovují důvěru, jsou kritické hlasy, a to jak ve vztahu k jeho zdravotnímu stavu, tak i v případě jeho externího poradce Jie Ťien-minga či druhého jmenování Babiše premiérem. Lze tak říci, že část příznivců prezidenta Zemana není zcela nekritická, nicméně ani tyto kritizované oblasti nejsou na překážku v jeho celkovém kladném hodnocení.

Internetový průzkum společnosti Sanep byl pro TV Nova byl proveden ve dnech 12. - 14. června 2018 na vybrané skupině 1196 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 10.416 dotázaných.

Témata:  Miloš Zeman prezident ČR Andrej Babiš Karel Schwarzenberg

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy