Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé poslali rodinám padlých vojáků už devět milionů, přispět chtějí i vězni

smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
smrt tří českých vojáků v Afghánistánu (5. 8. 2018)
Foto: Ministerstvo obrany ČR

Praha - Vojenský fond solidarity pomáhá rodinám vojáků Martina Marcina, Kamila Beneše a Patrika Štěpánka, kteří padli 5. srpna v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka. Češi do speciální charitativní sbírky poslali už přes devět milionů korun.

Do fondu lidé poslali k dnešnímu dopoledni téměř 9,15 milionu korun. Přímo na účet přispělo asi 5700 dárců, dalších více než 28.500 lidí poslalo dárcovskou zprávu.

Projev solidarity označila předsedkyně fondu Lenka Šmerdová za úžasný. Vyzdvihla, že se v důsledku netýká pouze rodin padlých vojáků, ale i armády jako takové. "Nesmírně moc to znamená pro vojáky, kteří v armádě slouží a jsou v misích. Cítí velkou sounáležitost s veřejností a jejich podporu. Za to bych chtěla strašně moc lidem poděkovat," řekla Šmerdová.

Nejvyšším darem bylo 500.000 korun. "Ozvali se mi i z věznice, že chtějí přispět vězni," poznamenala. Fond kontaktovali i dárci z ciziny.

Sbírky pořádají například organizátoři sportovních či kulturních akcí. Třeba účastníci airsoftové akce Operace Zaragua mezi sebou podle jednoho z jejích organizátorů Jana Šulce spontánně vybrali přes 12.000 korun. Lidé budou moct přispívat také při charitativním běhu, který pořádají chrudimští výsadkáři. Fond své kasičky umístí také na Dnech NATO v Ostravě, v té době už ale bude sbírka na pomoc rodinám padlých uzavřena. Peníze tak budou použity ve prospěch vojáků či jejich rodin v těžkých životních situacích.

Témata:  smrt tří českých vojáků v Afghánistánu Armáda České Republiky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy