Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman je problém, přiznal Švejnar. Chystá se sám kandidovat?

Jan Švejnar
Jan Švejnar
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Ekonom, profesor a exporadce prezidenta Václava Havla Jan Švejnar varuje před označováním jeho osoby jako kandidáta do prezidentských voleb. Tvrdí, že žádnou kandidaturu nevyhlásil a problém, který by se měl řešit, je podle něj jinde.

"Je až úsměvné, nebo snad smutné, jak téma prezidentské volby jinak velmi profesionální novináře vede k tomu, že přímo v titulcích napíšou nesmysl. Má všeobecná úvaha nad tím, zda to mohou mít straničtí kandidáti v prezidentské volbě v něčem snazší než nezávislí, dokonce vyvolala odpověď předsedů politických stran a hnutí na otázku, jestli by mě chtěli nominovat jako svého kandidáta," upozornil Švejnar s odkazem na Lidové noviny, které z něj udělaly možného kandidáta.

Důležitější části rozhovoru si ale prý média nevšimla. "Měli bychom všichni mnohem více diskutovat o tom, jak je možné, že naše hlava státu vytrvale otáčí Česko směrem k Putinově Rusku. Tedy na Východ, odkud už několik desetiletí nic moc dobrého pro naši zemi nepřišlo," napsal na blogu na aktualne.cz a dodal, že bychom měli spíše diskutovat o tom, proč už je čas na ukončení éry politiků opoziční smlouvy, která prý nyní dusí přirozený politický život v naší zemi.

"Měli bychom mít velkou diskusi o tom, co se děje v sousedních zemích a proč narůstá atmosféra strachu a společnost se radikalizuje. A bývalý i současný prezident tuto radikalizaci ještě více vyhrocují svými populistickými výroky. Měli bychom mnohem častěji a intenzivněji diskutovat o tom, jak řešit spolu s ostatními Evropany krizi leadershipu v Evropské unii a nepřipustit její rozpad," tvrdí.

"Měli bychom mnohem více řešit, proč jsme po čtvrtstoletí stále hluboko pod průměrem EU v otázkách platů a mezd a co je toho příčinou. A měli bychom přesvědčit občany, aby šli k volbám, jak letos ke krajským tak za rok k parlamentním a o tři měsíce později k volbám prezidenta. Jsem znepokojen především neochotou voličů v produktivním věku jít volit, což ukazují výsledky průzkumů veřejného mínění. Právě oni jsou skupina, o jejíž budoucnosti se v těchto volbách bude rozhodovat," uzavřel Švejnar.

Témata:  Jan Švejnar Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy