Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úmrtí McCaina zasáhlo i české politiky: Bylo to přítel ČR, bojovník za svobodu a morální vzor

Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz
Tomáš Prouza, zakladatel webu penize.cz
Foto: Penize.cz **www.penize.cz**

Praha/Washington - V sobotu ve věku 81 let zemřel americký republikánský senátor John McCain. Podle českých politiků byl morální vzor, bojovník za svobodu a stoupenec demokracie.

"John McCain byl principiální politik, jakých mnoho není. Bude chybět nejen Američanům, ale i nám," uvedl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. Vyjádřil soustrast McCainově rodině i americkému lidu.

"John McCain byl neobyčejně statečný člověk, bojovník za svobodu, muž pevných zásad, hluboké lidskosti a stoupenec demokracie. Byl přítelem České republiky. Čest jeho památce," napsal na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

"John McCain byl morálním vzorem pro několik generací na celém světě. Čest jeho památce! Odpočívej v pokoji..." uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Měl jsem šanci senátora McCaina osobně několikrát potkat, ať už ve Washingtonu, nebo při jeho cestách po střední Evropě. A neznám jiného politika, který měl tak jasně srovnáno v hlavě, že USA a Evropa jsou a musí být partnery a že za svobodu se má bojovat," uvedl na twitteru bývalý státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza (ČSSD).

Témata:  John McCain Petr Fiala Miroslav Kalousek Tomáš Prouza

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy