reklama

"Musíme vytvořit pás prosperity a bezpečnosti kolem Evropy, lépe hlídat společné hranice. Musíme podmiňovat rozvojovou pomoc, aby vedla ke zlepšení situace v rozvojových státech a aby odtud lidé neutíkali do Evropy," řekl Hamáček na zahájení každoroční porady velvyslanců.

Zdůraznil, že vedle válek a ozbrojených konfliktů je vážnou hrozbou také populační exploze a nedostatek vody způsobený klimatickými změnami. "To vše mladé lidi žene do bohatších zemí na severu," podotkl.

Aby EU mohla čelit globálním výzvám, musí podle Hamáčka zvýšit svou vojenskou i politickou akceschopnost. ČR proto podporuje posilování evropské obranné spolupráce. "EU musí ukázat, že nezůstane jen u slov, musíme se připravit aktivně," míní Hamáček. Zdůraznil, že Evropa tím nekonkuruje NATO, které je dál hlavním garantem bezpečnosti. Důkazem silné vazby ČR a NATO je podle něj nejen navyšování obranných výdajů, ale také zapojení českých vojáků do aliančních jednotek.

Stejně jako premiér Andrej Babiš (ANO) se Hamáček vyslovil pro aktivní zahraniční politiku a prosazování národních zájmů. Česká republika podle něj musí být slyšet."Jsme sice malá země, ale i jako malá země můžeme věci ovlivňovat s našimi sousedy, v rámci Evropské unie, NATO nebo jiných organizací," uvedl.