Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČSSD stále počítá s Pochem jako s ministrem, tvrdí Hamáček

Ministerstvo zahraničních věcí
Ministerstvo zahraničních věcí
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Podle předseda ČSSD a vicepremiéra Jana Hamáčka zůstává v platnosti rozhodnutí předsednictva sociální demokracie, které Miroslava Pocheho nominovalo do čela MZV ČR. V pátek se předsednictvo znovu sejde a bude o situaci jednat.

Hamáček, který je prozatím pověřen řízením ministerstva zahraničí, dnes neodpověděl na dotaz, zda je možné, že by vrcholný stranický orgán při tomto jednání změnil názor. "Předsednictvo je kolektivní orgán. Každý člen má jeden hlas, včetně předsedy," řekl pouze.

O situaci chce mluvit také s prezidentem Milošem Zemanem. Očekává, že neformálně se tématu dotknou ve středu, kdy hlava státu přijme na Hradě české velvyslance a Hamáček se setkání zúčastní jako úřadující šéf diplomacie.

Hamáček by chtěl situaci s ministerstvem zahraničí vyřešit co nejdříve, přesný termín ovšem dnes neuvedl. Nemá zprávy o tom, že by záležitost zatěžovala českou diplomacii, uvedl. "Naše zastupitelské úřady fungují standardně, stejně tak standardně funguje Černínský palác a žádné problémy nejsou. A pokud se podíváte na některé problémy, které jsme řešili přes léto, tak se ukazuje, že ta situace není nijak komplikovaná," řekl.

Předseda ČSSD dnes také opětovně odmítl, že by sociální demokraté mohli místo Pocheho nominovat do vlády lídra své kandidátky pro volby v Praze Jakuba Landovského. "Je to spekulace jednoho z našich deníků. Já jsme o tom nikdy nehovořil, že by pan Landovský měl být kandidátem sociální demokracie," řekl. 

Témata:  Jan Hamáček Miroslav Poche Ministerstvo zahraničních věcí České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy