Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí zdravotní péče kolabuje, nejsou peníze, tvrdí charita

Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Zdravotnictví, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Proplácení domácí zdravotní péče ze zdravotního pojištění je podle Charity ČR dlouhodobě nedostatečné, chybějí kvůli tomu sestry a ošetřování kolabuje. Charita žádá ministerstvo zdravotnictví, aby začalo situaci řešit a jednalo o podpoře.

Poskytovatelé navrhují zvláštní měsíční příspěvek 2000 Kč pro sestry, aby neodcházely na lépe placená místa. Charita to dnes uvedla v tiskové zprávě. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dříve řekl, že pojišťovny se už pro příští rok dohodly na úhradách s poskytovateli všech druhů péče, jednání proto nechce znovu otevírat. Do domácí péče šlo loni přes 1,9 miliardy, příští rok to bude podle tiskové zprávy ministerstva asi o 200 milionů více.

"Pokud stát neprodleně domácí zdravotní péči finančně nepodpoří, bude si muset připravit několik tisíc lůžek pro ležící a umírající pacienty, kteří jsou nyní ošetřováni sestrami domácí zdravotní péče, protože tato forma zdravotní péče z důvodu finančního krachu skončí," uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo.

Charita je největší nestátní organizace v Česku, která poskytuje sociální a zdravotní služby. Provozuje například 87 středisek domácí zdravotní péče, která loni ošetřila přes 35.700 nemocných. Má i 54 center domácí hospicové péče, která se v minulém roce starala o 1363 nevyléčitelně nemocných, upřesnil mluvčí Charity ČR Jan Oulík.

Témata:  lékaři zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy