Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

1. září přináší řadu změn: Slevy pro důchodce a studenty, konec halogenek, návrat baget do škol

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: MiZ, EuroZprávy.cz

Levnější jízdné, nové emisní limity nebo konec žárovek. To jsou jen některé ze změn, které vstoupily v platnost počínaje dnešní půlnocí. Podívejte se, co vše bude ode dneška jinak.

Konec halogenových žárovek

Evropská unie zakázala žárovky z halogenů. Od prvního září je členské státy nemohou vyrábět ani dovážet. Cílem opatření je, aby Evropané svítili ekologičtějšími zdroji a snížila se spotřeba elektřiny. 

Obchodníci budou tyto žárovky moci prodávat do vyprodání zásob. Poté budou Češi nuceni přejít na žárovky s LED diodou. Například halogeny, kterými jsou vybavena auta, jsou ale ze zákazu vyňaty.

Slevy pro studenty a důchodce

Studenti do 26 let a senioři nad 65 let mohou od dnešního dne využívat ve vlacích a autobusech nové slevy ve výši 75 procent z jízdného. Slevy budou platit na všech vnitrostátních autobusových a železničních linkách, v rámci integrovaných dopravních systémů a také na linkách městské hromadné dopravy, které zajíždějí za hranice města. 

Na spoje uvnitř měst se však slevy vztahovat nebudou. Ve vlacích bude sleva platit pouze ve 2. třídě. Cestující od 18 let se budou pro uplatnění slevy prokazovat žákovským nebo studentským průkazem, případně průkazem ISIC. U ostatních zvýhodněných cestujících postačí občanský průkaz. 

Bagety se vrací

Nově také začíná platit novela tzv. pamlskové vyhlášky. Ta zmírní dosavadní normy na obsah cukru, tuku a soli v potravinách, které se prodávají ve školních bufetech nebo automatech.

Žáci si tak budou moci ve školách koupit například masné výrobky, ochucené tvarohy, sýry nebo pečivo. Bufety tak budou moci nabízet například bagety.

Začínají platit nové emisní limity

Dnes začíná platit nová emisní norma Euro 6c spolu s novou metodou testování WLTP. Vedle přísnějších emisních limitů změna přináší také povinnost, kdy vozy musí emise i spotřebu splňovat nejen v laboratorních podmínkách, ale i důkladněji v běžném provozu.

Testy aut budou nyní přitom až dvojnásobně dlouhé. Je jich více, protože se zvlášť posuzují různé kombinace výbav, motorů a převodovek. Navíc doba zpracování na úřadech se rovněž protáhla, a to až o dva týdny.

Měřením navíc musí projít všechny varianty vozu, tedy i auta lišící se rozdílnými pneumatikami. Původně bylo třeba u každého modelu měřit emise a spotřebu pouze u těch variant, které měly jiný motor nebo typ převodovky.

Témata:  Česká republika žárovka Autobusy školství

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 10:32

Co když skončí Donald Trump ve vězení? Ochranka tam půjde s ním

Americká tajná služba má za úkol chránit prezidenta, ať už se nachází v Oválné pracovně nebo na bojišti v zahraničí. Ale co chránit exprezidenta ve vězení? To je situace, která dosud nemá obdoby, uvádí americký deník New York Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy