Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Po Babišovi pojede do Německa i Zeman, s Merkelovou probere uprchlíky i vztahy s Ruskem

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Prezident Miloš Zeman navštíví 19. až 21. září Německo. Jednat bude s prezidentem Spolkové republiky Německo Frankem-Walterem Steinmeierem, spolkovou kancléřkou Angelou Merkelovou a s braniborským ministerským předsedou Dietmarem Woidtkem. Vyplývá to z vládních podkladů, které má ČTK k dispozici. Financování cesty bude ve středu schvalovat vláda. Cesta bude stát bez nákladů na ochranku a letadlo necelý milion korun.

Český prezident by se měl se svým německým protějškem podle vládních dokumentů zabývat přeshraniční spoluprací, otázkou euroregionů a ekonomickými vztahy a jejich rozšířením. Tématem má být i vnitřní politika obou zemí, reforma Evropské unie, evropský rozpočet, volby do Evropského parlamentu, migrace a vztahy s Ruskem.

Podobná témata budou na programu jednání s Merkelovou. Oba politici mají mluvit o problematice migrace, energetiky, bilaterální ekonomické spolupráce, politické situaci v obou zemích nebo o Rusku a Evropské unii.

V otázce migrace a přijímání uprchlíků se Zeman s Merkelovou rozchází. Německou kancléřku opakovaně za její vstřícný postoj k uprchlíkům veřejně kritizoval. Například minulý týden Zeman v televizi Barrandov v souvislosti s vraždou v německém Chemnitzu řekl, že Merkelové přišly za podporu migrace úroky v podobě kriminality.

Ve stejném pořadu Zeman řekl, že chce s německou kancléřkou mluvit hlavně o obchodní válce mezi USA, Evropskou unií a Čínou nebo o energetice. Na otázku, zda zmíní i problematiku sudetských Němců odvětil, že "možná bude diplomat" a pokud záležitost neotevře Merkelová, on o ní mluvit nebude.

I přes kritický postoj ke krokům Merkelové Zeman řekl, že kancléřka je výrazná osobnost a pokud by nahradila v čele Evropské komise Jeana-Claudea Junckera, on by se "ani nezlobil".

Cesta českého prezidenta do Spolkové republiky naváže na návštěvu premiéra Andreje Babiše z tohoto týdne. Ten se při jednání s Merkelovou shodl, že vztahy obou zemí jsou výborné, i když mají odlišný pohled na přerozdělování uprchlíků.

Zeman po svém letošním znovuzvolení do prezidentského úřadu navštívil nejprve Slovensko a Polsko. Byl také na summitu NATO v Bruselu a na Slovensko zavítal i na konci července při cestě historickým vlakem z Hodonína do slovenských Topoľčianek společně se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou.

Témata:  Miloš Zeman Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Česko - Finsko 1:0 (po sn)

Čeští hokejisté zdolali na úvod MS Finy 1:0 po nájezdech, rozhodl Kaše

V zahajovacím duelu mezi Českem a Finskem na Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze to byla bitva až do samotného konce. Ani v základní hrací době, ani v prodloužení nepadl jediný uznaný gól, a tak o vítězi rozhodly až samostatné nájezdy. Ondřej Kaše a kapitán Roman Červenka se blýskli góly, zatímco brankář Lukáš Dostál zůstal na stodesetprocent čistý.