Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Samková opět v ráži: Proklínám vás, naše české dcerušky vám nedáme, křičela před tureckým velvyslanectvím

Klára Samková
Klára Samková
Foto: Eva Javůrková

Praha – Přestřelka mezi advokátkou Klárou Samkovou a tureckým velvyslancem Ahmetem Bigalim pokračovala v pondělí odpoledne další kapitolou. Před tureckým velvyslanectvím se sešli ti, kteří českou advokátu podpořili. Samková před nedávnem označila islám za totalitní režim a přirovnala ho k fašismu a nacismu. Velvyslanec následně uvedl, že by advokátku měl za její slova čekat postih, protože porušila české i mezinárodní právo. Jejími výroky se začalo zabývat státní zastupitelství i advokátní komora.

Samková poděkovala těm, co přišli, i těm, kteří jí ve sporu vyjádřili podporu, i když o to prý v celé kauze nejde. „Jedná se tu o něco jiného, a to je česká země a český národ," uvedla své vystoupení Samková. České dějiny se podle ní odvíjí od dvou tezí. „Za prvé, jestli souhlasíme nebo nesouhlasíme se vstupem. Branibory v Čechách to začlo a americkým radarem v Brdech to nakonec skončilo. Nyní opět řešíme tisíciletý problém, zda souhlasíme se vstupem, ale tentokrát islámu," vysvětlovala za potlesku příchozích advokátka. „Nesouhlasíme se vstupem islámu na území České republiky. Dokonce nesouhlasíme se vstupem islámu na území Evropy," uvedla.

Druhou otázkou je pak podle ní problematika svobody a svobody slova. „Jsme jediný národ, který má svého mučedníka, takřka svatého – Jana Husa, který za svobodu slova zemřel. Myslím, že by si pan velvyslanec měl zopakovat, popřípadě jsem ochotna se svými dvěma doktoráty z dějin státu a práva doplnit vzdělání panu velvyslanci, něco o historii českého národa," křičela do megafonu Samková.

Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás

Velvyslanec podle ní naštval především české ženy. „Vy si myslíte, že vám dáme české dcerušky. Nedáme! Nedáme vám ani vaše staré matky, ba dokonce vám nedáme ani naše muže. Pakliže budete svým islámem zasahovat na našem území a do našich věcí, pošleme na vás své syny. A ti, až vás porazí, tak uzavřete potupné příměří s námi, s českými ženami, kterých se báli i gestapáci," burcovala.

„A protože, pane velvyslanče, nerozumíte diplomatickému protokolu, udělám teď něco, čemu budete rozumět. Proklínám vás, proklínám vás, proklínám vás. Umřete dřív, než zplodíte syny a umřete beze cti," řvala na konci svého projevu advokátka.

Samkovou přišli podpořit mimo jiné spoluzakladatel nové strany Alternativa pro Česko Petr Hampl, který patřil podobně jako Samková k Bloku proti islámu, nebo místopředseda středočeských Svobodných Luboš Zálom.

Turecko dalo světu turecké hospodářství a turecké záchody

Právě Hampl také vystoupil se svou řečí. I on podnikl exkurz do českých dějin a mluvil o tom, že se Češi nevzdají práva svobodně mluvit ve vlastní zemi. „Teprve svobodná diskuze činí ze světa místo, kde se dá slušně žít. Bez svobodné diskuze by nevznikla evropská věda a nikdy bychom nezískali technologie, které nás zbavily trvalé hrozby smrti hladem a morových epidemií," vysvětloval.

„A teď jsme vybízeni, abychom to všechno zahodili. Vybízí nás k tomu velvyslanec země, které dala světu turecké hospodářství a turecké záchody. Ale já připomenu, že i Turci mají velké dějinné období – od konce 20. let do roku 2003. Byla to doba, kdy jejich vůdcové měli odvahu postupně odstraňovat tu zvrácenou ideologii, která Turecko po staletí zužovala. A z Turecka se stala krásná, prosperující a celkem svobodná země. Kéž by se k tomu ještě vrátilo," uvedl Hampl.

Kolaboranty už jsme zažili

Přítomným položil také otázku, jak je vůbec možné, že se turecký velvyslanec domníval, že si Češi nechají své svobody vzít. „Jak ho to vůbec mohlo napadnout? Možná proto, že nevidí národ, ale že se setkává jen s příslušníky té zbabělé party, která je momentálně u moci. Opravdu je to tak, že místo premiéra dnes máme místodržícího, kterého tahle země vůbec nezajímá a který si jezdí pro pokyny do Berlína a do Bruselu. A jeho kumpáni ve vládě, úřadech a neziskovkách nejsou o nic lepší," pustil se ostře do české vlády sociolog Hampl.

Dodal, že kdyby velvyslanec studoval české dějiny věděl by, že „takové kolaboranty jsme už zažili". „A věděl by také, že jejich vláda byla pokaždé jen dočasné a že pokaždé skončili špatně. Já neřeknu jak špatně – ne proto, že bych se bál ministrů Chovance a Pelikána, ale proto, že nechci přidělávat práci řadovým policistům. Raději počkám, až to řekne pan prezident Zeman," dodal Hampl v projevu.

Podle ČTK se na akci sešlo asi 50 lidí. Shromáždění, na něž dohlížely dvě desítky policistů, se konalo za kovovými zátarasy na protějším chodníku před tureckým velvyslanectvím. 

Témata:  Klara Samkova Petr Hampl Islám

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy