reklama

Babiš tento týden při návštěvě Berlína prohlásil, že „Berlínská zeď je symbol bývalého komunistického režimu, režimu, který neváhal střílet na lidi.“ Novináři se jej později zeptali, jestli není zvláštní, že uctil památku komunistických obětí jako premiér vlády ČR, kterou komunisté podpořili. „Komunisti, KSČM nemá na naši vládu žádný vliv," tvrdil s tím, že ji jen jednorázově podpořili. „Měli KSČM zakázat," dodal.

„Jde o trochu nabubřelou a blížícími se volbami vychloubačnou rétoriku, která nemá žádný vliv na práci KSČM a autorovi spíše škodí, než pomáhá, ale to je jeho věc,“ reagoval na jeho slova šéf KSČM a 1. místopředseda poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Člověk může pošlapat svou minulost, ale nikdy ji nevymaže. Jestli marketingoví poradci naznali, že by teď měl premiér říkat toto, pak by je měl vyhodit. Jakožto bývalý člen KSČ totiž s takovými prohlášeními působí trapně. Myslela jsem, že ANO nechce politikařit, ale pracovat na nápravě nízkých důchodů, třetinových mezd ve srovnání se Západem, tristní dopravní infrastruktury, nebo korupčního prostředí, ale evidentně toto zajímá pořád jen jedinou stranu - KSČM. Jinak slova pana premiéra Babiše...no, dnes mluví tak, zítra mu řeknou, aby mluvil jinak. Kdyby byl ale chlap s vlastním názorem, tak se aspoň ke své minulosti postaví čelem," rýpnula si europoslankyně KSČM Kateřina Konečná.

Babišovu minulost připomněl i další komunista. „Pan předseda vlády a hnutí ANO se řídí heslem "účel světí prostředky" a někdy si nevidí na špičku nosu. Nicméně platí, že nejvíce křičí ti, kteří sami kdysi byli členy komunistické strany, aby se distancovali od své vlastní minulosti,“ myslí si poslanec Stanislav Grospič.

„KSČM je demokratickou parlamentní stranou, která má co říci ke směřovaní naší domácí i zahraniční politiky. Jsem ráda, že náš volební program je inspirativní pro mnohé politické strany, a to i pro ANO 2011(valorizace důchodů). Pro KSČM je důležité prosazování volebního programu ve prospěch občanů naší země. Vracení se k minulosti je pouze zástěrkou, jak odpoutat pozornost od řešení současných problémů,“ tvrdí poslankyně KSČM Miloslava Vostrá.

„Bravo, pane premiére, a hlavně měli zakázat komunistům, jako jste byl Vy, podnikat, to byste dnes nebyl ani miliardář ani premiér a nepotřeboval byste podporu současných komunistů. Jste nejúspěšnější odchovanec KSČ, ale páteř Vám nenarostla, že?“ přidala se Helena Grofová, kandidátka KSČM do komunálních voleb v Praze.