reklama

O filmu o etnických čistkách z dob druhé světové války, během kterých zahynuly desítky tisíc lidí, se začalo hovořit dlouho před premiérou. Historici obou zemí dosud nedokázali dospět ke společnému pohledu na události ve Volyni v roce 1943.

Ze strany Ukrajiny vyvolal film celkem logicky negativní reakce. Teď si na jeho odvysílání stěžuje také ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjinis. Ten zaslal České televizi kritický dopis, uvedl server Aktuálně.

Film totiž obsahuje například scénu, kdy asi desetiletého chlapce popadnou uprostřed noci muži, pevně ho sváží snopy obilí a ty zapálí. Chlapec křičí bolestí a muži udržují živou pochodeň v kruhu, dokud chlapec neskoná v příšerných mukách. Ti muži jsou Ukrajinci a chlapce zabili jen proto, že je Polák. Tato scéna sice tvoří jeden z nejsilnějších momentů polského snímku Volyň, Ukrajincům se ale vůbec nelíbí.

Ve filmu také ukrajinský kněz světí sekyry, srpy, vidle a kosy, se kterými se chystají vraždit polské sousedy. Záběry vypadají úžasně, ale jeden z polských znalců volyňské tragédie Grzegorz Motyka připouští, že podobná svědectví nejsou. Anebo "bandy UPA" vypadají ve filmu jako mnohem větší zlo než nacisté a zejména Sověti. Chybí i širší historické souvislosti a vysvětlení, co vedlo k tomu, čemu na Ukrajině říkají volyňská tragédie a v Polsku genocida.

Polští kritici označili film Volyň po premiéře před dvěma lety za jedno z nejlepších historických děl. Z Ukrajiny ale zaznívají kritické hlasy. „Film Volyň je bohužel velmi stereotypní a jednostranný. Opakuje řadu mýtů. Dobrým vztahům obou národů neprospěje, naopak je může ohrozit," poznamenala historička Alina Špaková z Ukrajinského ústavu národní paměti.

Na žádost ukrajinského ministerstva zahraničí bylo dokonce promítání filmu v Kyjevě odvoláno. Proti jeho vysílání na ČT Art se teď ohradil i ukrajinský velvyslanec v Praze Jevhen Perebyjnis, podle kterého jde o „zaujatost a překrucování dějin".

Své výhrady shrnul do dopisu, který poslal do České televize. Podle svých slov dostal z ČT odpověď, které si váží a doufá, že ukrajinský hlas dostane na obrazovkách stanice více prostoru.