Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zkreslování historie: Ruští poslanci navrhují status válečných veteránů. TOP 09 se zlobí

Volební sjezd TOP 09 (28. 11. 2015)
Volební sjezd TOP 09 (28. 11. 2015)
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Praha- Ruští poslanci Jurij Sinělščikov, Nikolaj Kolomejcev a Sergej Rešulskij navrhují, aby sovětští účastníci okupace Československa v roce 1968 získali status válečných veteránů. Proti tomu se však ostře ohradila TOP 09, podle které jde o zkreslování historie.

V Rusku nyní žije odhadem asi 20 tisíc lidí, kteří se okupace ČSSR přímo účastnili. Ti by měli získat status veteránů, ruskou státní pokladnu by podle agentury RIA Novosti opatření stálo ročně 119 milionů rublů, tedy téměř 44 milionů korun).

Psali jsme: Ruští poslanci chtějí uznat okupanty z roku 1968 za veterány

 

To se ale nelíbí české opoziční straně TOP 09. „Odmítáme jakékoli historické posouvání událostí spojené s rokem 1968. Důvody, které ruští poslanci uvádějí pro tento návrh, jsou ostudnou falsifikací událostí. Stejně jako celkové odůvodnění invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968, podle kterého právě tento vstup vojsk měl zachránit Československo před útokem NATO," píše se v prohlášení, které podepsali 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, čestný předseda strany Karel Schwarzenberg a europoslanec Jaromír Štětina.

„Jako politici TOP 09, kteří jsme na Putinově seznamu nežádoucích osob a máme zákaz vstupu na území Ruské federace, vyzýváme ministra zahraničních věcí, aby si povolal ruského velvyslance v České republice k vysvětlení. Zároveň ho žádáme, aby český velvyslanec v Moskvě v této věci také konal," dodali politici s tím, že ruský parlament sice tuto změnu zákona ještě nepotvrdil, přesto ho ale prý považují za „velmi skandální".

Témata:  TOP 09 okupace 1968 Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy