Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

České rodiny chtějí přijmout syrské sirotky. Iniciativa sepsula Babiše

Irácké děti v provizorní škole UNICEF, ilustrační fotografie
Irácké děti v provizorní škole UNICEF, ilustrační fotografie
Foto: UNICEF

Praha - Iniciativa Češi pomáhají má seznam víc než pěti desítek rodin, které by byly ochotny přijmout syrské sirotky. Další lidé nabízejí hlídání, doučování či odbornou psychologickou pomoc. Iniciativa to uvedla v prohlášení, které dnes zaslala ČTK. Podle uskupení by bylo účelné uspořádat setkání zástupců vlády, opozice, odborníků i zástupců neziskových organizací. Diskutovat by měli o případných podmínkách přijetí.

To, aby ČR přijala 50 syrských sirotků z řeckých uprchlických táborů, navrhuje europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Premiér Andrej Babiš (ANO) záměr odmítá. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by Česko syrské děti, které přišly o rodiče, přijmout zvládlo. Babišův postoj kritizovali někteří politici, chválil ho prezidentův mluvčí.

"Jediné, co chybí, je politické rozhodnutí, na jehož základě by se Česká republika mohla postarat o ´dvě třídy´ dětí utíkajících před válkou... Bohatá a sebevědomá země se silnou tradicí pomoci slabým a bezmocným by něco takového měla dokázat," uvedla iniciativa Češi pomáhají. Zdůraznila, že v utečeneckých táborech není možné osiřelým dětem a mladým zajistit potřebnou péči a podporovat jejich rozvoj.

Šojdrová návrh na přijetí 50 osiřelých dětí bez doprovodu představila minulý pátek v Senátu na akci o inspiraci k pomoci. Podle europoslankyně je v řeckých táborech přes 3500 dětí bez rodičů a ČR by mohla touto pomocí ukázat solidaritu při řešení migrační krize. Šojdrová uvedla, že by se za přijatými dětmi další příbuzní přistěhovat nemohli. Pokud by projevili o sirotky zájem, odjely by děti k nim. Babiš o víkendu uvedl, že ČR migranty přijímat nebude a dětem se má pomáhat tam, kde žijí. Poukazoval na to, že syrští sirotci nejsou často malé děti, ale chlapci od 12 do 17 let.

Podle iniciativy by politici a experti měli debatovat o případných detailech přijetí. Diskutovat by měli o tom, jaké děti a odkud by republika případně přijala, za jakých podmínek a v jakém režimu. 

Babiš dnes novinářům řekl, že má obavu, že celý návrh je pouhé "plácnutí do vody". "Paní Šojdrová se chtěla zviditelnit, i její vlastní strana ji v tom nepodpořila. Ona navštívila nějaký ostrov a přišla s tou myšlenkou. Myslím, že vychází z věcí, které možná nejsou reálné," konstatoval premiér.

Česká republika nemá podle vicepremiéra a předsedy koaliční ČSSD Jana Hamáčka k dispozici žádný konkrétní návrh na přijetí sirotků, kteří přišli kvůli válečnému konfliktu o rodiče. "Žádný konkrétní návrh nebo konkrétní projekt není na stole. Ve chvíli, kdy se nějaký objeví, tak ho budeme schopni posoudit," řekl Hamáček po schůzce české a slovenské vlády.

Na dotaz ČTK, zda po odmítavém vyjádření premiéra Babiše považuje za reálnou možnost, že by Česko sirotky nakonec přijalo, Hamáček řekl, že debatovat lze o této otázce, až bude k dispozici konkrétní návrh. Zopakoval své dřívější vyjádření, že Česko by zvládlo postarat se o 50 sirotků.

Konečné rozhodnutí je podle Šojdrové na vládě, která by rozhodla i o přesných parametrech, jak by se plán uskutečnil. Babiše chce europoslankyně požádat o schůzku. "Rád si paní Šojdrovou vyslechnu," uvedl Babiš. Myslí si však, že celý případ je bojem Šojdrové za lepší pozici na kandidátce v evropských volbách, které se konají příští rok. "Stalo se z toho politikum, bylo to zneužito pro politický boj," řekl.

Šojdrová řekla, že se pokusí přesvědčit k pomoci dětem manželky prezidenta Ivanu Zemanovou a premiéra Moniku Babišovou. Babišová na instagramu napsala, že i jí je "těch dětí" líto a má na jejich přijetí svůj názor, do politiky se ale veřejně neplete. Podle Babiše není k rozhovoru mezi oběma ženami důvod.

Témata:  uprchlíci Česká republika EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy