Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko by mělo přijmout rezoluci o genocidě, tvrdí Zeman. Bude Turecko reagovat?

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Jerevan - Prezident Miloš Zemen se dnes v Jerevanu sešel se svým arménským protějškem Seržem Sargsjanem. Při té příležitosti uvedl, že by měl český parlament přijmout rezoluci o genocidě. Doufá, že turecký velvyslanec v reakci odjede z Prahy. Čeští politici jsou k nápadu skeptičtí.

 

Zeman při schůzce se Sargsjanem připomněl, že on sám již dříve vyvražďování Arménů Osmanskou říší v roce 1915 za genocidu označil. Sargsjan mu za jeho postoj poděkoval.

O masakru Arménů jako o genocidě hovořil Zeman v lednu 2014 při Sargsjanově návštěvě Prahy. Podle tehdejšího vyjádření Hradu šlo o Zemanův soukromý názor. Česko se k zemím uznávajícím události za genocidu nepřidalo.

Zeman při dnešním jednání v Jerevanu prohlásil, že má rád přímé vyjadřování. Očekává proto, že po jeho návštěvě Arménie turecký velvyslanec opustí Česko, stejně jako opustil nedávno Německo.

"Dlouhodobě zastávám názor, že k historickým událostem by se měli vyjadřovat historici, nikoli politici," sdělil ČTK prostřednictvím svého mluvčího předseda Sněmovny Jan Hamáček.

"V Senátu nebyl doposud takový návrh podán ani projednáván. V této chvíli nemůžu předjímat, jaký by byl výsledek," komentoval ideu předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Také ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) je přesvědčen, že odpovědnost za vyvraždění Arménů patří k posouzení historikům. Podle něj šlo o strašnou událost s velikými dopady a strašnými ztrátami na životech.

Témata:  Miloš Zeman Arménie Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 8:55

Francie omezí kvůli olympiádě lety, povolá vzdušné taxíky

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy