Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Armáda chystá velkou přehlídku ke vzniku ČSR

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Army.cz

Praha - Armáda připravuje na výročí vzniku republiky velkou vojenskou přehlídku. Zúčastní se jí 2151 pochodujících vojáků, hasičů, policistů, celníků a strážníků a lidem se předvede 236 kusů techniky. Oproti poslední přehlídce, která se konala před deseti lety, bude výrazně větší. Novinářům to dnes řekli zástupci armády a ministerstva obrany. Přehlídka se bude konat 28. října na Evropské třídě v Praze, začne ve 14:00 a skončí v 15:15. Sté výročí založení Československa připomene i řada dalších akcí, sedmi z nich se zúčastní prezident Miloš Zeman.

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) přehlídka ukáže, kdo je připraven bránit Českou republiku a s jakou technikou. Náčelník generálního štábu Aleš Opata podotkl, že armáda stála v podobě československých legií u vzniku státu. Akce podle něj připomene vlastenectví, tradice a ukáže i schopnosti české armády.

Poslední vojenské přehlídky se v Praze konaly v letech 2008 a 1985, řekl zástupce náčelníka generálního štábu Jiří Baloun, který je přípravou přehlídky pověřen. Před deseti lety pochodovalo o asi 1000 lidí méně a bylo také o 100 kusů techniky méně.

Nejpočetnější zastoupení bude mít letos armáda, představí se ale také hasiči, policie, celní správa a pražská městská policie, všechny složky s sebou přivezou i svou techniku. Podle Opaty budou za armádu pochodovat především váleční veteráni, kteří prošli konflikty od Balkánu až po Asii. Podotkl, že účast pro ně bude vyznamenáním.

Přehlídku slavnostně zahájí ve 14:00 prezident Miloš Zeman. Poté nejprve proletí vojenská a policejní letadla a vrtulníky, následovat bude pochod vyčleněných jednotek a průjezd techniky. Vojáci předvedou přes 100 svých strojů, zbylé složky vždy kolem 20. K vidění budou jak lehká vozidla, tak i těžká technika včetně tanků. Armádní pásová technika bude vybavena gumovými patkami, aby pásy neponičily vozovku, těžkou techniku například hasičů lidé uvidí na podvalnících. Přehlídku zakončí přelet armádních vrtulníků s dýmem v barvě trikolory. Kvůli přeletům bude asi na hodinu uzavřen vzdušný provoz nad mezinárodním letištěm v Ruzyni.

Symbolicky se přehlídky zúčastní i zástupci USA, Francie, Velké Británie a Itálie. Tedy zemí, které pomohly ke vzniku Československa. Slovensko pošle svou čestnou jednotku, vlajkonoše a leteckou techniku. Pokud počasí dovolí, vojáci vynesou historické prapory. "V takovém rozsahu se tak stane poprvé v historii," podotkl Baloun. Pozvaní hosté budou dění sledovat z tribun umístěných u hotelu Diplomat, diváci pak budou moct stát podél Evropské ulice. Baloun poznamenal, že délka pochodujících bude kilometr, kolona techniky bude měřit přes pět kilometrů.

Kromě přehlídky si ČR připomene vznik samostatného státu Čechů a Slováků i řadou dalších akcí. Už od pátku 26. října vojáci vystaví na Letné 160 kusů současné i historické techniky, včetně vojenského automobilu z roku 1917. Připraven bude i doprovodný program včetně vystoupení hudby francouzské cizinecké legie či akčních ukázek. Ukázka bude otevřena až do 28. října. V sobotu 27. října se bude konat na Hradčanském náměstí za účasti Zemana přísaha 900 vojáků a složení slibu 400 policistů a hasičů.

Prezident se podle jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka zúčastní během slavnostního víkendu celkem sedmi akcí. Na Pražském hradě přijme v sobotu velvyslance, následovat bude slavnostní otevření opravené historické budovy Národního muzea a zároveň v něm bude otevřena Česko-slovenská / Slovensko-česká výstava. V neděli se pak bude konat tradiční pietní akt na Vítkově, kam kromě českého prezidenta dorazí i slovenský prezident Andrej Kiska, jedná se i o účasti slovenského premiéra Petera Pellegriniho. Zeman během dne také povýší generály a večer udělí státní vyznamenání. Konat se bude řada koncertů či výstav, ohlášeno je i několik demonstrací.

Témata:  Armáda České Republiky Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy