reklama

"Mají to být podle našeho veřejnoprávního rozhlasu tři lékaři a čtyři zdravotní sestry. Ve skutečnosti těch zdravotních sester je šest a tvoří harém členů delegace ve Spolkové republice Německo. Předpokládám, že nejste tak pitomí, abyste tomuto žertíku uvěřili," řekl Zeman Frekvenci 1. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka doprovází hlavu státu na každé zahraniční či delší domácí cestě jeden lékař.

Polák dnes odpoledne na facebooku uvedl, že informaci o prezidentově zdravotnickém doprovodu získal z jednoho zdroje a nemohl ji ověřit. "Za zveřejní této zprávy na svém facebookovém profilu se tímto Kanceláři prezidenta republiky omlouvám," napsal.

Podle Českého rozhlasu porušil novinář zveřejněním neověřené informace na sociální síti vnitřní pravidla zpravodajství. "I přesto, že se informace nedostala do vysílání ani na zpravodajský web, zpravodajství Českého rozhlasu se omlouvá," uvedl rozhlas ve svém vysílání.

Mluvčí prezidenta ČTK následně řekl, že Polák na tiskovou konferenci vpuštěn bude. "Na základě omluvy, která zazněla, nebude v souvislosti s tiskovou konferencí proti ČRo uplatňována restrikce," uvedl.

Zeman má k médiím dlouhodobě odtažitý vztah, na adresu novinářů neváhal v minulosti opakovaně použít silných slov. "Za ostrov negativní deviace pak pokládám podstatnou část českých médií. Tu část, která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním," řekl například v březnu 2013 v inauguračním projevu.

Český prezident je na třídenní oficiální návštěvě Německa od středy. V pátek bude jednat se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a s kancléřkou Angelou Merkelovou.