Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František vysílá do Prahy nového nuncia

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Novým apoštolským nunciem pro Českou republiku se stal sedmašedesátiletý arcibiskup Charles Daniel Balvo, rodák z Brooklynu v USA, který už v ČR působil. Jeho jméno dnes zveřejnil Vatikán. ČTK o tom informoval mluvčí České biskupské konference František Jemelka. Papežský nuncius zastupuje v Česku Vatikán.

"Mám radost a novému nunciovi přeji, aby jeho mise v naší zemi byla požehnaná," uvedl na twitteru generální sekretář ČBK Stanislav Přibyl.

Charles Daniel Balvo se narodil v Brooklynu ve Spojených státech amerických 29. června 1951. Na kněze byl vysvěcen 6. června 1976 v New Yorku. Vystudoval kanonické právo. Do diplomatických služeb Vatikánu vstoupil 1. března 1987, působil postupně v diplomatických zastupitelstvech v Ghaně, Ekvádoru, Chile, v České republice, Jordánsku a na Litvě.

V dubnu 2005 byl jmenován apoštolským nunciem na Novém Zélandu, Cookových ostrovech, ostrově Fidži, Marshallových ostrovech, Kiribati, ve Federativních státech Mikronésie, Nauru, Palau, na ostrově Samoa, Tongu a Vanuatu a apoštolským delegátem Oceánie. O osm let později byl jmenován apoštolským nunciem v Keni a stálým pozorovatelem Programu OSN pro životní prostředí (UNEP) a pro lidská sídla (UN-Habitat). Koncem roku 2013 byl jmenován apoštolským nunciem v Súdánu.

Hovoří anglicky, italsky, španělsky, francouzsky a vzhledem k tomu, že v minulosti působil jako rada Apoštolské nunciatury v České republice, disponuje i znalostmi češtiny, uvádí web České biskupské konference.

Letos kvůli dovršení 75 let na pozici nuncia skončil Giuseppe Leanza, který v Česku působil od roku 2011. V březnu mu prezident Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka, druhé nejvyšší státní vyznamenání České republiky. Leanza řád dostal podle Hradu za vynikající zásluhy za rozvoj demokracie, humanity a lidská práva.

Témata:  Vatikán Česká republika diplomacie Papež František

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy