Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Problém před komunálními volbami: Lidé dostali děravé hlasovací lístky

Volby
Volby
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ostrava - Někteří voliči dostali v Ostravě děravé hlasovací lístky pro nadcházející komunální volby 5. a 6. října. Úředníci magistrátu při distribuci hlasovacích lístků zjistili, že některé listy jsou poškozené, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská. Řádově se podle ní jedná až o tisíce takto poškozených hlasovacích lístků.

Poškození úředníci odhalili při náhodné kontrole, při následné rozsáhlejší prohlídce se ukázalo, že nejde o ojedinělý případ.

"Úředníci zjistili mechanické poškození některých listů, konkrétně proděravění v části se jmény kandidátů nebo porušení celistvosti. Jednalo se o hlasovací lístky pro volby do Zastupitelstva města Ostravy, které jsou označeny barevným pruhem po levé straně," uvedla Vojkovská.

Poškozený hlasovací lístek si může volič vyměnit u příslušného městského úřadu podle místa trvalého bydliště nebo si vyžádat nový přímo ve volební místnosti.

Podle mluvčí je pro voliče lepší si lístek vyměnit, protože neobsahuje všechny informace z hlasovacího lístku. Platnost či neplatnost takto poškozeného hlasovacího lístku podle Vojkovské záleží na posouzení okrskové komise. Pokud je hlasovací lístek poškozený hodně, mohla by ho posoudit jako neplatný. Volit může v Ostravě až 251.000 oprávněných voličů.

S nalezením správné volební místnosti jim může pomoci interaktivní aplikace nazvaná Kam mám jít volit. "Aplikace po zadání adresy s ulicí a číslem popisným ukáže volební místnost, do které má jít občan z dané části Ostravy volit. Informace o adresách a volebních okrscích jsou přebírány a denně aktualizovány z informačního systému územní identifikace vedeného na Českém úřadu zeměměřičském a katastrálním," uvedla mluvčí.

O přízeň voličů se letos v Ostravě bude ucházet 15 uskupení. Před čtyřmi lety šlo do voleb 18 subjektů. Ostravské zastupitelstvo má 55 členů. Před čtyřmi lety v komunálních volbách zvítězilo hnutí ANO, které získalo 21,34 procenta hlasů a 15 mandátů. Druhá ČSSD obsadila v zastupitelstvu se ziskem 16,21 procent 12 křesel. Po deseti mandátech získaly KSČM a Ostravak, obě uskupení měla necelých 14 procent hlasů. Čtyři mandáty má ODS a KDU-ČSL. Jejich zisk se pohyboval kolem šesti procent.

ANO nejprve sestavilo koalici s ČSSD a KDU-ČSL. Primátorem se stal Tomáš Macura z ANO. Po roce se ale spojení rozpadlo a sociální demokraty v koalici nahradilo hnutí Ostravak a ODS. ČSSD tak poprvé od roku 1990 ztratila místo ve vedení největšího moravskoslezského města.

Témata:  Komunální volby Ostrava volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy