Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volební podvody na Teplicku? Podezřelé přihlašování osob k pobytu i peníze za hlasy

Volby do Poslanecké sněmovny
Volby do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Policisté na Teplicku prošetřují podezření z možného pokusu ovlivňování výsledků voleb. ČTK to dnes řekl mluvčí policie Daniel Vítek. Trestní oznámení by se mělo podle informací ČTK týkat Modlan a Bíliny, právě v Bílině se komunální volby před čtyřmi lety opakovaly. V Mostě zahájila policie trestní úkony v případě obsahu jednoho volebního plakátu.

"Mohu potvrdit, že jsme přijali dvě oznámení, která se týkají podezření z možného pokusu o ovlivnění výsledků voleb na Teplicku. Podnětům se kriminalisté věnují a prověřují veškeré okolnosti," řekl ČTK mluvčí Vítek. "Konkrétní lokality, na která oznámení směřují, specifikovat nebudeme," dodal.

Jedno z oznámení by se mělo týkat obce Moldava v Krušných horách, kde v posledním týdnu vzrostl počet přihlášených obyvatel. Na to upozornilo mimo jiné Sdružení místních samospráv ČR. "Máme signály opět i v letošních volbách, že dochází k účelovým přehlašováním, například v obci Hora Svatého Šebestiána, Moldava a dalších. Například v Moldavě v Ústeckém kraji přírůstek počtu nových obyvatel odpovídá pětině voličů účastnících se voleb," uvedl předseda sdružení Stanislav Polčák.

Chomutovská policie už obvinila šestadvacetiletého muže z Teplic, který za úplatu přihlašoval do obce k trvalému pobytu lidi z Teplicka, aby jim v tam vzniklo volební právo. Mělo by se jednat o Horu Svatého Šebestiána. V případě prokázání viny muži hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Podnět na policii ve věci kupčení hlasy podalo místní sdružení ANO v Bílině, informovalo o tom na svém facebookovém profilu. "Máme potvrzené informace o chystaném kupčení s hlasy při nadcházejících volbách!! Vše již je nahlášeno na Policii ČR a bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele," uvedlo hnutí. "Podle našich informací bude po dobu voleb Bílinu obcházet několik desítek osob, které budou za hlas nabízet od 500 do 800 Kč a odvoz taxi zdarma," napsalo hnutí.

V Bílině se před čtyřmi lety komunální volby opakovaly stejně jako v Chomutově. Nařídil to tehdy soud kvůli kupčení s hlasy v řádném termínu voleb.

Mostecká policie se zabývá obsahem jednoho volebního plakátu. Kritiku sklízí kampaň uskupení Otevřená radnice Most, jejímž lídrem je bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný. Na propagačních materiálech strany stojí například: "Jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí!" s dovětkem "Nulová tolerance nepřizpůsobivým".

"Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podněcování nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod. Žádné trestní stíhání konkrétních osob zahájeno nebylo," uvedl mluvčí policie Vítek.

Témata:  Komunální volby Ústecký kraj volby

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy