reklama

Filip kritizoval trend vznikajících nových volebních uskupení, podle něj mají budoucnost tradiční strany. "Politické strany mají svou budoucnost, protože vytvářejí dlouhodobé vize. Vzniká ale spousta stran na jedno použití, jako je Strana zelených, Věci veřejné, Úsvit nebo Unie svobody," řekl.

Později v ČT uvedl, že komunističtí voliči se patrně stále nesžili s horní komorou Parlamentu, protože kdyby chodili volit stejně aktivně jako v ostatních hlasováních, kandidáti KSČM by často vítězili v prvním kole nebo alespoň postupovali do druhého. Uvedl také, že pro příští centrální volby, mezi které senátní řadí, bude potřeba vést jednotnou stranickou kampaň.

Ztrátu části obecních zastupitelů Filip čekal, protože komunisté postavili méně kandidátek než v předchozích volbách. Je spokojený s tím, že už nyní strana získala přes 1000 obecních mandátů. "Budeme mít výsledek ukazující na možnost, že KSČM bude mít v řadě měst a obcí svůj vliv," řekl. Je rád, že někteří komunističtí starostové mají šanci obhájit své funkce.

Negativně vnímá Filip předběžné výsledky z Prahy a Brna, které ukazují, že by komunisté měli ztratit zastupitele. Podle něj to je důsledek toho, že KSČM ustoupila z kontaktní kampaně. Kontakt s voliči nelze nahradit facebookem a twitterem, podotkl Filip. Podle něj ale tato kritika nemíří přímo na jedničku pražské kandidátky Martu Semelovou, ale obecně na všechny kandidáty v obou velkoměstech.

O vyvození osobní zodpovědnosti z voleb Filip nechtěl mluvit. Podle něj je na kolektivním vedení KSČM, jaké zaujme k výsledku hlasování stanovisko.