Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Miloš Zeman nevystoupí s projevem k 17. listopadu

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Prezident Miloš Zeman nevystoupí s projevem k výročí 17. listopadu, kdy si Česko připomíná studentské protesty proti nacistickému a komunistickému režimu z let 1939 a 1989. Stejně nevystoupil k 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa 21. srpna nebo k 80. výročí podpisu mnichovské dohody, nechystá projev ani k březnovému 80. výročí obsazení Československa nacistickým Německem. Důležitější než konkrétní datum výročí je podle něj připomínání toho, co se stalo poté.

"Důležitější než jeden den výročí je to, co následovalo potom, to znamená kolaborace. A teď je jedno, jestli to bylo vůči Sovětskému svazu nebo nacistickému Německu. A ta kolaborace je to nejhorší, co v historii tohoto národa bylo," řekl pro blesk.cz Zeman. Podle něj to je důvodem, proč není třeba, aby se hlava státu k výročím vyjadřovala.

Prezident čelil kritice za to, že veřejně nevystoupil u příležitosti 50. výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

"Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické," uvedl tehdy jeho mluvčí. Zeman k výročí srpna 1968 nevystupoval ani v minulosti.

Témata:  17. listopadu Miloš Zeman prezident ČR

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy