reklama

"Jako dlouholetý vysokoškolský pedagog a člověk, který se zabývá vzděláváním, vidím jako svou prioritu v Senátu určitě vzdělávací systém v České republice. A to nejenom systém základní, střední a vysoká škola, ale celoživotní vzdělávání, zlepšení finanční a mediální gramotnosti populace, vzdělávání seniorů. Všechno to beru jako potřebnou věc.," řekl Drahoš.

Drahoše, který byl v lednových prezidentských volbách největším soupeřem současné hlavy státu Miloše Zemana, do Senátu nominovalo hnutí STAN, měl také podporu KDU-ČSL, Strany zelených a TOP 09.

O tom, do jakého senátorského klubu vstoupí, zatím není rozhodnuto. "My jsme se dohodli, když jsme uzavírali smlouvu o podpoře, že tuhle otázku budeme řešit až po druhém kole senátních voleb," řekl Drahoš.

Uvedl rovněž, že ho postup už v prvním kole voleb, ve kterém získal 52,65 procenta hlasů, překvapil. "Musím říct, že jsem s tím nepočítal. Teoreticky možnost je vždycky, ale člověk má být nohama na zemi. Bylo to i pro mě příjemné překvapení a děkuji voličům, že mi tu důvěru dali," řekl.