Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak jsou Češi spokojeni s výsledky voleb? ČSSD z nového průzkumu potěšená nebude

38. sjezd České strany sociálně demokratické
38. sjezd České strany sociálně demokratické
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Nejspokojenější jsou po volbách voliči v Praze. V čele pražského magistrátu by Pražané nejvíce preferovali Jiřího Pospíšila. Ukázal to bleskový průzkum společnosti SANEP.

V Praze je v souhrnu spokojeno s výsledkem voleb v daných pražských volebních obvodech 77,7% voličů, kteří se zúčastnili proběhlých komunálních voleb.

Všichni Pražané by pak v čele pražského magistrátu nejvíce preferovali předsedu TOP 09 a volebního lídra volebního uskupení TOP 09 a STAN Jiřího Pospíšila. Toho jako pražského primátora preferuje z pětice lídrů vítězných stran 22,5% obyvatel hl. města Prahy. Z aktuálně zvažovaných možností je pak pro obyvatele hl. města Prahy nejpřijatelnější koalice ODS + TOP 09 a STAN + ANO.

Nejvíce nespokojeni jsou s výsledky komunálních voleb obyvatelé ČR, kteří se proběhlých komunálních voleb nezúčastnili. Nejvíce jsou nespokojeni nevoliči v Královéhradeckém kraji (v souhrnu 92,7%). I přes tuto nespokojenost však nevoliči v tomto kraji v nadpoloviční většině nelitují toho, že se voleb nezúčastnili. To je ostatně symptomatické pro nevoliče ve všech krajích a hl. města Prahy.

Z těchto zjištění tak lze vyvodit, že nespokojení nevoliči mají obecně k politice negativní postoj, který se netýká přímo konkrétního výsledku komunálních voleb, ale obecně politiky a politiků.

Naopak o voličích, kteří v pátek a v sobotu přišli k volebním urnám lze napříč všemi kraji říci, že jsou v nadpoloviční míře s výsledkem voleb v daném volebním obvodě spokojeni. Nejspokojenější jsou pak vedle hl. města Prahy voliči v Jihočeském kraji (v souhrnu 72,6%).

Nejméně jsou pak spokojení s výsledky komunálních voleb voliči v Olomouckém kraji (v souhrnu 50,1%).

Jistou zajímavostí je pak zjištění, že volební neúspěch sociální demokracie v proběhlých komunálních volbách dotázaní obyvatelé v jednotlivých krajích a hl. městě Praze v podstatě shodně vnímají jako totální fiasko ČSSD, ztrátu důvěry voličů, ale i jako signál, že má vedení ČSSD odstoupit. Není bez zajímavosti, že s hodnocením předsedy ČSSD Jana Hamáčka, že se ČSSD odrazila ode dna, souhlasí shodně 0,1% dotázaných.

Témata:  Komunální volby Praha Jiří Pospíšil Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy