Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS ovládla senátní volby, drtivě porazila komunisty a Babiše

Jaroslav Kubera
Jaroslav Kubera
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vítězem letošních senátních voleb se stala ODS, z jejích 11 finalistů jich deset uspělo. V horní komoře bude mít nejsilnější klub, stejně jako hnutí STAN, které dnes získalo šest senátorů. Celkem budou mít po 16 senátorech. KDU-ČSL má o jednoho méně. ČSSD získala jen jeden mandát ze 13 obhajovaných, a má tak 13 senátorů. Vládní hnutí ANO, které získalo také jen jednoho senátora z deseti finalistů, bude mít sedm křesel. Poprvé od roku 1996 nebude mít žádného zástupce KSČM. V Senátu zůstane zachováno šest klubů. Početně nejmenším zůstane Klub pro liberální demokracii - Senátor 21 s pěti členy. Volební účast ve druhém kole byla zhruba 16,5 procenta.

Rozložení sil v horní komoře bude ještě záviset na tom, zda se případně k některé z frakcí připojí úspěšní nezávislí kandidáti nebo zástupci menších stran.

Za ODS zasedne v Senátu mikulovský starosta Rostislav Koštial, místostarosta Kdyně a náměstek hejtmana Plzeňského kraje Vladislav Vilímec, starosta Havlíčkova Brodu Jan Tecl, dosavadní senátor Jaroslav Zeman, starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati, bývalý policejní prezident Martin Červíček, starosta Vejprnic Pavel Karpíšek, náměstek hejtmana Pardubického kraje Michal Kortyš a teplický primátor Jaroslav Kubera.

Výsledek ODS označil její šéf Petr Fiala za první vítězství strany po devíti letech. Podle něj voliči dali jasné najevo, že ODS je alternativa k populistům a extrémistům i k vládnímu hnutí ANO. "Polokomunistická vláda nebude mít většinu v Senátu," řekl. Další postup ODS zatím nechtěl komentovat.

Do horní komory se dostali také další dva účastníci prezidentské volby. V Praze 12 uspěl někdejší diplomat Pavel Fischer, který se o místo v Senátu ucházel jako nezávislý kandidát. V Praze 2 dali voliči důvěru Marku Hilšerovi kandidujícímu za vlastní hnutí nazvané Marek Hilšer do Senátu.

Lidovci obhajovali tři mandáty, získali ale jen dva. V prvním kole uspěl na Vsetínsku Jiří Čunek, dnes pak na Zlínsku vyhrál uherskobrodský starosta Patrik Kunčar. Další tři kandidáti ale křeslo nezískali. Mezi nimi i předseda strany Pavel Bělobrádek, na Náchodsku podlehl Červíčkovi. Bělobrádek oznámil, že na březnovém sjezdu strany už nebude kandidovat do čela lidovců. Svůj konec ale nespojuje s výsledkem voleb.

Jediným úspěšným kandidátem ANO byl na Šumpersku ředitel nestátní neziskové organizace Pontis Miroslav Adámek. Na Karvinsku vyhrál bohumínský starosta Petr Vícha (ČSSD), na Chomutovsku ředitel zoologické zahrady ve Dvoře Králové Přemysl Rabas (SEN 21), v Praze 8 někdejší náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht (za Piráty), na Opavsku starosta Bolatic a bývalý poslanec Herbert Pavera (TOP 09) a v senátním obvodu Ostrava-město horolezec a podnikatel Leopold Sulovský (Ostravak). V Českých Budějovicích pak uspěl podnikatel Ladislav Faktor a na Prostějovsku bývalý poslankyně Jitka Chalánková, oba jako nezávislí kandidáti.

Podle předsedy sociálních demokratů se politická realita změnila a ČSSD už nemá pozici nejsilnější strany na levici. Na tiskové konferenci vyzval spolustraníky, aby se sjednotili.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil pokládá výsledek senátních voleb pro svoje uskupení za solidní. V rozhovoru s ČTK ocenil, že mandát získal člen TOP 09 Pavera a dále Bek a Fischer v Praze, které TOP 09 podporovala.

Přehled nově zvolených senátorů podle navrhujících stran:

ODS (10 senátorů):

Martin Červíček (Náchod)

Ladislav Chlupáč (Litoměřice)

Pavel Karpíšek (Rokycany)

Michal Kortyš (Svitavy)

Rostislav Koštial (Břeclav)

Jaroslav Kubera (Teplice)

Raduan Nwelati (Mladá Boleslav)

Jan Tecl (Chrudim)

Vladislav Vilímec (Domažlice)

Jaroslav Zeman (Jablonec nad Nisou) 

STAN (pět senátorů):

Miroslav Balatka (Sokolov)

Mikuláš Bek (Brno-město)

Jiří Drahoš (Praha 4)

Zdeněk Hraba (Benešov)

Hana Žáková (Třebíč)

Nezávislý kandidát (tři senátoři):

Ladislav Faktor (České Budějovice)

Pavel Fischer (Praha 12)

Jitka Chalánková (Prostějov)

KDU-ČSL (dva senátoři):

Jiří Čunek (Vsetín)

Patrik Kunčar (Zlín)

ANO (jeden senátor):

Miroslav Adámek (Šumperk)

ČSSD (jeden senátor):

Petr Vícha (Karviná)

MHS (jeden senátor):

Marek Hilšer (Praha 2)

Ostravak (jeden senátor):

Leopold Sulovský (Ostrava-město)

Piráti (jeden senátor):

Lukáš Wagenknecht (Praha 8)

SEN 21 (jeden senátor):

Přemysl Rabas (Chomutov)

TOP 09 (jeden senátor):

Herbert Pavera (Opava)

Témata:  Senát Parlamentu České republiky Jaroslav Kubera Jitka Chalánková volby Pavel Fischer

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy