Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další debakl KSČM. Po propadu v komunálních volbách přišla o senátory

IX. sjezd KSČM v Praze
IX. sjezd KSČM v Praze
Foto: Martina Učňová / INCORP images

Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) nebude mít poprvé vzniku Senátu od roku 1996 žádného zástupce v horní parlamentní komoře. Její kandidátka na Karvinsku, bývalá poslankyně Milada Halíková prohrála ve druhém kole senátních voleb na Karvinsku s bohumínským starostou Petrem Víchou (ČSSD).

Vícha se stal zároveň jediným kandidátem vládní ČSSD, který uspěl v letošních senátních volbách. Sociální demokraté obhajovali 13 křesel, v Senátu jim zůstane 13 zástupců. Vícha je členem horní parlamentní komory od roku 2006, podařilo se mu křeslo obhájit už podruhé.

Komunisté neuspěli ani minulý týden v komunálních volbách a historicky nejhorší výsledek zažili i v loňských volbách do Poslanecké sněmovny.

"Je to vážná ztráta pro KSČM, ale věřím, že se s tím vypořádáme a že se v příštích volbách do horní komory parlamentu opět dostaneme," řekl dnes ČTK místopředseda komunistů Stanislav Grospič. Letošní senátní volby podle něj skončily neúspěchem pro celou levici i pro vládní hnutí ANO. KSČM se musí podle něj výsledky voleb seriózně zabývat a vzít si poučení pro příště. "Věřím, že komunistická strana má sílu se s tím vypořádat," dodal Grospič.

Témata:  KSČM Senát Parlamentu České republiky

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy