reklama

Premiér dodal, že s prezidentem o tom mluvil při příležitosti jmenování Tomáše Petříčka (ČSSD) ministrem zahraničí. Se Zemanem si, jak premiér dnes uvedl, vysvětlili nedorozumění. "Prezident mi slíbil, že bude jmenován generálem," podotkl Babiš.

Média na jaře spekulovala o tom, že Koudelka nebyl jmenován mimo jiné kvůli zprávě civilní kontrarozvědky k jedu novičok, který byl využit při otravě ruského dvojitého agenta Sergeje Skripala ve Velké Británii a kterou Zeman interpretoval jinak než ministerstva obrany a zahraničí.

Prezident jmenuje generály při příležitosti státního svátku 28. října. Vláda navrhuje celkem 12 lidí. Je mezi nimi i zástupce velitele pozemních sil Petr Procházka, kterého Zeman v květnu u příležitosti Dne vítězství rovněž nejmenoval.

V říjnu 2016 Zeman odmítl povýšit ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala a jeho náměstka Simona Michailidise. Důvod tehdy neuvedl, podle spekulací to bylo kvůli postoji tehdejšího ministra spravedlnosti Roberta Pelikána při návštěvě dalajlamy. Dohnal a Michailidis byli povýšeni v následujícím roce.