reklama

Zeman při odchodu ze Sněmovny, kde promluvil k rozpočtu na příští rok, novinářům po několika odpovědích na dotazy řekl, že se s nimi loučí a že mu přinesli krásnou fotografii z internetu, na které byl on.

"Z té fotografie vychází bublina: Mám rád novináře, možná že je pozvu na večeři na saúdskoarabské velvyslanectví. Přeji vám přesto hezký den," dokončil.

Na jeho slova ostře zareagoval například předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. "Smysl pro humor snad mám, ale tady končí sranda. Není to poprvé, kdy prezident republiky tak či onak veřejně blouzní o likvidaci novinářů. V kontextu se zločiny sprostých vražd, které se každoročně na novinářích páchají, je to odporné a nepřijatelné. Stejně jako Zeman sám," uvedl na twitteru. 

Přidal se také jeho stranický šéf Jiří Pospíšil. "Místo kritiky vraždy na saúdskoarabském konzulátu jsme se dočkali od prezidenta Zemana opravdu nepovedeného vtipu o zabíjení novinářů. Miloši Zemanovi bohužel není svatá ani smrt nevinného člověka..." zlobí se europoslanec. 

Přidal se i europoslanec STAN Stanislav Polčák. "Zatímco celý svět ostře odsuzuje barbarskou vraždu saudského novináře, prezident Zeman posílá novináře na večeři k Saúdům. Nechutné. Asi jen předzvěst toho, co p. Zeman vypustí ještě tento týden ze svých bohužel nevymáchaných úst..." uvedl na sociálních sítích. 

Ohradili se i někteří novináři. 

Jenže podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka je to jen bublina. "Ach tak. Pan prezident citoval vtip, který uveřejnil satirik TMBK, a hned je z toho FAKE NEWS. Klasická ukázka české mainstreamové a hlavně aktivistické žurnalistiky!" postěžoval si mluvčí Hradu. 

Případ vraždy saúdského novináře v posledních dnech ovlivňuje mezinárodní politiku. Na ministerstvo zahraničí si na dnešní odpoledne pozval kvůli vraždě saúdskoarabského velvyslance ministr Tomáš Petříček.

Zeman má k médiím dlouhodobě kritický vztah, na adresu novinářů neváhal v minulosti opakovaně použít silných slov.